Събота, 15 Юни 2024 г.

43-годишен силистренец в мозъчна смърт спаси трима души

На 18.09.2019 година в "МБАЛ-Силистра" АД е била реализирана докрай първата донорска ситуация, съобщи за "Кворум Силистра" д-р Даниела Костадинова, изп. директор на "МБАЛ-Силистра" АД. При доказана мозъчна смърт на 43-годишен мъж и след съгласие на семейството му, са пристиганали екипи от ВМА – София и болница "Лозенец", които експлантираха бъбреци и черен дроб. Снощи бяха извършени чернодробна трасплантация на 36-годишен мъж във ВМА – София и бъбреци на двама мъже в болница "Лозенец".
Д-р Даниела Костадинова сподели: "Искам да изкажа съболезнования на близките на донора за загубата им и същевременно да им благодаря, за това, че в този много труден за тях момент намериха сили да постъпят човеколюбиво и да дадат съгласие. С възхищение и гордост като лекар и директор казвам "БЛАГОДАРЯ" на екипа на ОАИЛ и лично на Началника на отделението Д-р Радослав Неделчев, Координатор по донорство, на медицинските сестри на ОАИЛ, на екипа на Хирургично отделение и на всички колеги участвали в тази трудна, но високоблагородна процедура. Получихме отлична оценка за дейността на екипите ни и за организацията на процеса от двата екипа колеги от гр. София. Трима души продължават живота си благодарение на усилията на всички. Нека да се замислим колко е важно да дариш живот!"
Лекарските екипи са пътували с военнотранспортен самолет от София до Варна и оттам с линейка и полицейски ескорт до Силистра и обратно.

снимка: ВМА

Facebook коментари