Понеделник, 17 Февруари 2020 г.

Близо 30% по-малко престъпления през август 2019 година в област Силистра

С 28.57% е намалял броят на регистрираните престъпления в ОДМВР-Силистра през месец август 2019 г. в сравнение със същия период на предходната година. Докато през изминалия месец т.г. са регистрирани 80 престъпления (74 криминални и 6 икономически), то през същия месец на 2018 г. престъпленията са били 112 (94 криминални и 18 икономически). Това бе отчетено днес пред журналисти на редовния месечен брифинг, в който участваха старши комисар Мартин Недялков - впд директор на ОДМВР-Силистра, комисар Димо Василев - началник на отдел "Охранителна полиция", и главен инспектор Пешо Петров - началник на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в областната дирекция.
Направеният анализ и оценка на криминогенната среда показват относителна стабилност и устойчивост, посочи главен инспектор Петров, и представи данните от полицейската статистика. От 1 януари до края на месец август 2019 г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра, са регистрирани 677 престъпления, от които 598 криминални, а 79 икономически, докато през същия период на 2018 г. броят на регистрираните престъпления е бил 689 – 582 по линия на криминалната престъпност и 107 – по икономическа, т.е. налице е спад с 1.74%. Коефициентът на престъпност е намалял с 11 престъпления на 100 000 души население, достигайки 619.56 през настоящия период (630.54 през предходния). През месец август 2019 г. в областта няма регистрирани убийства, грабежи и палежи, кражбите са 13, престъпленията, свързани с наркотици – 2, регистрирана е и 1 измама.
Същевременно продължава работата на мобилните екипи в малките и отдалечените селища в област Силистра, посочи главен инспектор Петров. По думите му, резултатите от проведените 48 срещи в 26 населени места през месец август показват, че обстановката в региона е спокойна. Няма данни за тежки престъпления и нарушения на реда. Получени са 5 сигнала, основно за нарушения на Закона за движение по пътищата.
Тридесет и две пътнотранспортни произшествия, от които 10 тежки, са възникнали през месец август 2019 г. в Силистренска област, съобщи началникът на отдел "Охранителна полиция" комисар Димо Василев. Загинали са 4 и са пострадали 11 граждани. За сравнение, през същия месец на 2018 г. автопроизшествията са били 28, 11 от които тежки, с 2 жертви и 13 пострадали.
Въпреки активната контролна дейност, в резултат на която само през месец август са съставени 3000 акта и фиша – 1875 от които за нарушения на скоростните режими, шофирането с несъобразена скорост остава основна причина за пътнотранспортните произшествия в областта, отчете комисар Василев и призова водачите към повишено внимание, самоконтрол и дисциплина на пътя.
От началото на седмицата до 22 септември на територията на България, както и във всички страни – членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, се провежда операция за незаконосъобразно използване на мобилни телефони от водачите на моторни превозни средства, съобщи още комисар Василев. Съгласно Закона за движение по пътищата, на водачите е забранено да използват мобилни телефони по време на движение, освен чрез устройство, позволяващо това да става без участието на ръцете. Санкцията за подобно нарушение е глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки, уточни той.

Facebook коментари