Сряда, 10 Август 2022 г.

Ден на отворените врати се проведе днес в НАП – Силистра

15 ученици от ІХ, Х и ХІ клас на Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги "Атанас Буров" – Силистра посетиха силистренския офис на приходната агенция в рамките на обявения за днес "Ден на отворените врати", информираха от институцията. Инициативата е по повод организираната от икономическата гимназия и офиса на НАП в Силистра "Седмица на Националната агенция за приходите", посветена на утрешния професионалния празник на служителите от НАП.
Още преди да влязат във фронт-офиса, учениците се запознаха с възможностите на системата за управление на опашки, след което посетиха и офиса за обслужване на клиенти. Там инспекторите от сектор "Услуги за клиентите" им демонтрираха различни аспекти от работата на приходната администрация с гражданите и фирмите. Те показаха на младите икономисти как се регистрира трудов договор, как се издава удостоверение за здравноосигурителен статус, за наличие и липса на задължения, как се приемат и обработват ДДС-декларации, как се регистрират фирми и фискални устройства.
Архивохранилището на офиса силно впечатли учениците с високите си до тавана стелажи и големия обем информация, съхранявана в него.
Лично директорът на офиса покани гостите в кабинета си, където им разказа историята на данъчната администрация в Силистренска област, запозна ги със структурата на офиса, с целите и ангажиментите на приходната администрация и с работата на функциите "Събиране" и "Проверки и ревизии".
Учениците присъстваха и на презентация на интернет-страницата на българската приходна агенция с акцент, поставен върху осигуряваните от нея електронните услуги.
В края на срещата директорът подари на училището диск с образователни клипове и брошури на данъчно-осигурителна тематика – данъците в България и защо трябва да ги плащаме, как да подадем данъчна декларация, какво представляват здравните вноски, защо трябва да си вземаме касовите бележки.
Ръководителят на групата и учениците от ПГСУАУ изказаха благодарност за срещата и я определиха като интересна и полезна. От своя страна директорът на офиса изрази желанието си превърналите се в традиция съвместни дейности на образователната и приходната институция да продължат, за да се изгради трайна връзка между образованието и практическото обучение на бъдещите икономисти.

Facebook коментари