Понеделник, 30 Януари 2023 г.

Шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното заедно със заместник-министъра Чавдар Маринов обсъдиха проблемите на бранша в Силистра

Втора-трета година гроздоберът започва по-рано заради климатичните промени и това е една от причините за възникналите затруднения в кампанията в Силистренско. Тази любопитна подробност съобщи ръководителят на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, който заедно със заместник-министъра на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов имаше среща с производители на грозде и вино от Силистренско, организирана от областния координатор на ГЕРБ и член на Изпълнителнта комисия на партията Тодор Тодоров.
Двамата поставиха акцент от необходимостта от създаването на групи и организации на производителите. "Когато земеделските стопани не са обединени, нито имат възможност да преговарят за добра цена, нито имат наличните количества, така че сами да управляват пазара. Това е една от мерките. Отделно е възможно едно прелокализиране на пазара. В момента всички стопани очакват винпромите да дойдат да изкупят гроздето. Възможно е да се предприемат и други мерки, да започнат те по-малки количества в страната да предлагат, където няма такова голямо предлагане, за да вземат по-добра цена", препоръча заместник-министър Чавдар Маринов. Според Красимир Коев никъде в Европа не се субсидира килограм грозде. Това се случва единствено от взаимно-спомагателни фондове - организации, които са си направили самите лозари с винарите, обясни Коев и подчерта, че има възможност такава мярка с европейски средства да бъде включена в програмата на лозарите. "Но го има момента за частта, която да дадат от себе си", подчерта той.
"Искам да успокоя всички хора в региона, че гроздето ще бъде прибрано. Просто трябва повече информираност къде какви количества грозде има, за да могат винарските предприятия да се ориентират", каза Коев. Подчертано бе, че държавата и Министерството на земеделието, горите и храните и в частност Изпълнителната агенция по лозата и виното правят всичко възможно за разясняването на новите мерки, които ще се въведат от следващата година, които могат да компенсират подобни кризисни ситуации.
На срещата продължила повече от два часа в Общински съвет - Силистра местните предприемачи зададоха множество въпроси касаещи проблемите в бранша, като намирането на работна ръка, застрахването на лозята, щетите, които нанасят градушките и другите природни бедствия и най-актуалния проблем - липсата на пазар за тазгодишната продукция.

Facebook коментари