Събота, 31 Октомври 2020 г.

Държавни жилища или фургони – алтернативите за бездомниците в Силистра

Помещение – държавна собственост в град Силистра или фургони са реалните възможности за временно приютяване на бездомниците през най-студените зимни дни. До това решение се стигна на днешната, втора поред, тематична среща в областната администрация, информираха от там.
По инициатива на народния представител Стефан Господинов, областна администрация, ръководителите на социалните служби, на МБАЛ, РЦЗ, ЦСМП, БЧК, "Гражданска защита", на полицията и на община Силистра търсят възможности за оказване на подкрепа на хората без дом.
Заместник областният управител Тодора Цонева информира присъстващите, че областната администрация има готовност да предостави безвъзмездно помещение –държавна собственост. То е запазено, разполага с ток, вода и санитарен възел. Намира се в приземната част на "Профсъюзите". Предложението е резултат от неколкократно изтъкнатата от Община Силистра липса на подходящо място за временно приютяване на бездомниците.
Категорично бе отхвърлена идеята – т.нар. временен център за бездомници да бъде ситуиран в квартал "Карото" (населен предимно с роми), заради предвидимата опасност от конфликти и инциденти.
Заместник областният управител Тодора Цонева настойчиво припомни, че независимо от преобладаващата нагласа към бездомниците като към хора, които в повечето случаи сами са избрали този начин на живот, институциите не трябва безучастно да наблюдават какво се случва с тях. "Предложеното помещение може и да не е най-удачното, предвид факта, че се намира в центъра на Силистра, но на този етап е единственото" посочи г-жа Цонева, като подчерта, че става въпрос за временно настаняване и то - в най-студените зимни дни.
Координационните дейности между институциите и хуманитарните организации ще продължат и през тази седмица.

Facebook коментари