Понеделник, 17 Февруари 2020 г.

Кметът Янка Господинова: Днес на 4-ти септември ще отбележим подобаващо 45 години от обявяването на Алфатар за град

Янка Господинова, кмет на Община Алфатар, даде интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" в навечерието на празника на общинския център.

Водещ: 45 години Алфатар. Как се промени през вашия поглед градът през годините?

Янка Господинова: Към днешна дата мога да кажа, че Алфатар е вече много по-различен, защото през последните почти четири години ние инвестирахме страшно много в инфраструктура, в развитие на социалния, културния живот и мога да кажа, че вече в края на мандата нашият град и всички съставни села на общината вече са доста по-променени. Постигнахме европейския облик на всички населени места и се надявам това, което направихме през тези четири години, да се харесва не само на нас, хората, които вложихме максимални усилия в промяната, а и на всички наши съграждани. Водещ: Как ще отбележите годишнината? Янка Господинова: Подобаващо, с много хубава празнична програма, с участието на Борис Солторийски, ансамбъл "Дунавска младост", с участието на малките гайдарчета, с много изненади и присъствието на много гости надявам се. Водещ: Госпожо Господинова, казахте, че Алфатар вече има европейски облик. Кой е успешният модел на управление? Янка Господинова: Успешният модел на управление това е да инвестираш в хората. Да инвестираш в инфраструктура. Да подкрепяш всеки, който има нужда от подкрепа, да работиш с много усилия, хъс, постоянство. Да си изключително толерантен, търпелив и еднакъв към всички. Смятам, че и когато имаш перфектен, а не просто добър екип, който да те подкрепя във всичките идеи за реализацията им, то тогава можеш да постигнеш високите поставени цели и най-вече отново с постоянство. Само с постоянство и с упорство се постигат целите.

Водещ: Разкажете ни малко повече за историята на града, какви хора са живели по тези земи, какъв е поминъкът на населението?

Янка Господинова: Основният поминък и към настоящия момент е земеделието и по-малко в животновъдството. Но хората, които и през годините са живели в нашия град, са изключително работливи хора, много гостоприемни, много сърцати хора, много чисти, добруджанци, с една дума, добруджанци.

Водещ: Казахте подобаващо ще отбележите годишнината. Очаквате ли специални гости?

Янка Господинова: Изпратили сме покани на всички хора, с които работихме през годините. Имаме изпратени покани към народните представители и към представители на Министерството на труда и социалната политика, към всички хора, които ни подкрепяха, най-общо казано, в тези години. И се надявам наистина да имаме тяхното присъствие. Защото 45 години Алфтар – град това си е юбилей и ние наистина искаме да споделим нашия празник с възможно най-много хора.

Водещ: Къде насочихте общинските средства през летния сезон, какви промени бяха извършени?

Янка Господинова: Основно в рехабилитация на улична мрежа. И към настоящия момент продължаваме с тази дейност. Инвестираме сега в малките населени места Чуковец и Бистра, защото там никога не е имало нормални, прилични за общовъзприетото улици. И към настоящия момент асфалтираме там, в тези две населени места. Искам да ви кажа, че радостта в очите на хората е огромно, защото както си говорихме и с кмета на едно от населените места, става ясно, че има хора, които никога в живота си не са виждали асфлтополагаща машина, което мисля, че не е много добре в 21-и век. Но сега и тези хора ще имат с една идея по-добра инфраструктура. И се надявам всичко онова, което правим, да им харесва и да продължаваме и занапред по този начин, защото ние имаме нужда да се развиваме.

Водещ: А подготвя ли се общината и за първия учебен ден?

Янка Господинова: Да, имаме готовност за първия учебен ден. Така че на 16-и, живот и здраве, ще се видим и с първокласниците, тези дечица, които за първи път ще прекрачат прага на ОУ"Христо Ботев", и в общи линии, да, имаме готовност.

Йоланда ПЕЛОВА

Facebook коментари