Неделя, 16 Юни 2024 г.

Парите за изборите: До 255 лева за председател на СИК в област Силистра

До 255 лева възнаграждение ще получат председателите на секционни избирателни комисии на местните избори, насрочени за 27 октомври, предвижда решение на Централната избирателна комисия, гласувано на 23 август. Възнагражденията бяха актуализирани и с увеличението беше предвидена възможност за диференциране. ЦИК счита, че тези възнаграждения ще стимулират членовете на секционните комисии да участват в целия процес и че те са достойно заплащане за труда, който полагат - каза Андреев.

Сумите са определени както следва:

За първи тур на изборите за общински съветници и кметове:
- председател – 100 лева;
- зам.-председател/секретар – 90 лева;
- член – 80 лева.

За участие в обучението на СИК от от ОИК се плащат допълнително по 10 лв. на всеки участник. За получаването на бюлетините и другите изборни книжа и материали, както и за подреждане на помещението за гласуване се дават още по 15 лв. Членовете на комисиите, които представят протоколите и другите изборни книжа и материали в ОИК, съответно в общинската администрация, ще получават допълнително: – по 25 лв.

– в общини с брой на секциите до 350; – по 35 лв.
– в общини с брой на секции от 351 до 1000 вкл.;
– по 50 лв. – в Столична община, където са над 1000.

За втори тур на изборите за общински съветници и кметове:

- председател – 65 лева;
- зам.-председател/секретар – 60 лева;
- член – 55 лева.

За получаването на бюлетините и другите изборни книжа и материали, както и за подреждане на помещението за гласуване отново ще се плащат допълнително по 15 лв. на човек. Членовете на СИК/ПСИК, които представят протоколите и другите изборни книжа и материали в ОИК, съответно в общинската администрация, ще получават допълнително:

– по 25 лв. – в общини с брой на секциите до 350;
– по 35 лв. – в общини с брой на секции от 351 до 1000 вкл.;
– по 50 лв. – в Столична община, където са над 1000.

На местните избори през 2015 г. сумите за председател, зам.-председател/секретар и член на СИК бяха съответно 64, 58 и 48 лева. За предаване на книжата се даваха допълнително по 20 лева, тогава не се предвиждаше обучение. В секциите с машинно гласуване от СИК получаваха допълнително по 10 лв.

Facebook коментари