Понеделник, 24 Юни 2024 г.

115 прасета са още живи в 20-километровата карантинна зона и около нея в Силистренско

В Областна администрация Силистра бе проведено седмичното заседание на Областна епизоотична комисия, свикано и водено от областния управител Ивелин Статев на основание на заповед от БАБХ от 8 юли т.г. Разгледани са няколко въпроса. Първият от тях е свързан с обсъждане на доклада на областната дирекция на Агенцията по повод моментното състояние с АЧС (африканска чума по свинете). Следващото заседание на Комисията е на 27 август от 13 ч. отново в заседателната зала на ул. "Добруджа" 27 – седалище на областния управител и на ръководената от него администрация.

Актуални цифри по доклада на ОД БАБХ: в 20-километровата зона около свинекомплексите в Попина и Ветрен – в т.нар. заден двор има още 16 маркирани домашни прасета – в селата Ситово и Калипетрово. Други 99 са в 20 "двора" в населени места извън "зоната". С напомнянето, че терминът "заден двор" се отнася за регистриран обект, където могат да се отглеждат в домашни условия до 5 прасета.

По повод мерките и дейностите по ограничаване на разпространението на АЧС в областта: уточнено бе, че подадената бройка в БАБХ за изклани домашни прасета е за периода 25 юли – 8 август (общо около сто) – става дума за регистрирани обекти с маркирани животни. Завършено е ограждението около мястото за загробване на ликвидирани прасета от свинекомплекса в село Попина. Ограждението с животните от свинекомплекса в село Ветрен е в процес на осъществяване, съобщиха от община Силистра.

Третата точка в дневния ред на заседанието бе по предложенията на териториалните поделения на държавните ловни стопанство за дейности по дърводобив и транспорт на дървесина в инфектираната зона. Взети бяха следните решения: в рамките на 10 дни, считано от 26 август – в община Главиница да бъде извършвано транспортиране на вече изрязана дървесина – дърва за огрев за населението, при това само от държавни и от общински структури, както и от фирми със сключени договори и при спазване на мерките за биосигурност. До 20 септември е срокът за територията на ТП ДЛС "Воден-Ири Хисар" (частта в област Силистра).

Facebook коментари