Сряда, 29 Май 2024 г.

Баба от Айдемир скочи внезапно на сцената и стъписа хиляди с невиждан Добруджански ръчник

Около 5 хиляди зрители станаха свидетели на уникален танц, който бе финал на официалния концерт за откриването на фестивала на народната носия в Жеравна.

Най-търпеливите и отдадени на автентичната българска музика и танци бяха изненадани около 23 часа, почти в полунощ, когато на сцената се появи самият главен организатор на фестивала – фолклорният гений Христо Димитров – основател и продуцент на ансамбъл "Българе".

Той каза простичко на насядалите в оросената трева българи, че заради тях ще изиграе добруджански ръченик – неговата запазена марка. "С ботуши съм, но ще пробвам. За последно ще изиграя на сцена този ръченик бенефисно в зала 1 на НДК на 7 октомври т.г. по повод 50-годишния ми юбилей", каза Димитров и взриви публиката с около 7-минутно завладяващо изпълнение.

След бурните аплодисменти обаче внезапно на сцената се качи възрастна жена и обяви, че го предизвиква. Оказа се 71-годишна българка от Айемир. Вижте уникалното видео: Сред изпълнителите бе и майката на генералния спонсор на фестивала Георги Манев – народната певица Атанаска Манева, която изпя акапелно изключително "Ради на майка думаше".

За първи път Манев обяви причината, поради която дава финансово рамо на фестивала от първата му година през 2007-ма, когато бе пилотното му издание с около 500 души участници. "Тази жена ме роди и възпита в мен любовта към народната песен. Дължа всичко в този свой живот на нея!", каза Манев.

Facebook коментари