Сряда, 17 Юли 2024 г.

Кой се опитва да разиграва етническата карта в Силистра?

Днес жители на квартал "Карото" в село Калипетрово протестираха, като се опитаха да блокират главния път Силистра – Шумен. Намеренията им бяха осуетени от полицията, тъй като е искано разрешение протеста да се проведе само около пътя, без да възпрепятстват движението.
Два са основните проблеми, предизвикали недоволството - почти 30-годишният режим на водата в квартала и лошата и неподдържана също от години инфраструктура.
След протеста представители от квартала се срещнаха с кметския екип в общината, където поставиха проблемите си, а от общината им разясниха, че знаят за проблема, местата за асфалтиране са набелязани и очакват финансиране, най-вероятно през септември, за да покрият поне най-важните улици в квартала.
От ВиК обясниха, че проблемът с редовното водоснабдяване идва от там, че липсват водомери в много от жилищата, дори няма партиди, не се знаят кои са собствениците, тъй като се сменят, а и много от жилищата са общински. От водното дружество обясняват още, че дори сега, при режим, на квартала се пускат около 10 хиляди кубически метра вода, която изтича по канализациите, а се събират по около 600-700 лева на месец.
Задаваме си логичния въпрос – защо точно сега и с каква цел?
Политическия живот в България до момента показва, че такива протести се организират преди избори, а до местния вот остават 70 дена. Обикновено подобни протести наливат вода в политическите мелнички на ДПС и партиите, от така наречения "патриотичен спектър".
Кой има интерес да предизвиква етническо напрежение в Силистра точно в момента?
Отговор на този въпрос можем да открием в резултатите на последните избори за Европарламент, на който ДПС и патриотарските партии се провалиха с гръм и трясък в община Силистра.
Явно решени в момента да търсят реванш на всяка цена, те не се свенят да използват всякакви методи, стигайки до там да разпалват етническо напрежение, а после на пламъка на лумналия етнически конфликт да си греят ръце на местните избори.
Тези политически играчи трябва да си направят точната сметка до какво може доведе това разиграване на етническата карта и опита за сценарии, целта на който е настройване на едни българи срещу други българи и подпалване на конфликт, който може да доведе до непредвидими последствия.

Facebook коментари