Вторник, 23 Юли 2024 г.

Ще има ли скоро пречиствателна станция в европейска Силистра? (видео)

Въпреки директивите на Европейския съюз за изграждане на пречиствателни станции в селища с над 10 000 души до края на 2010 г., в областния център Силистра инсталация все още няма.
В репортаж на силистренската журналистката Анелия Петрова и оператора Александър Леви за ТВ "Север" бе разказано за неволите, които имат гражданите живеещи в района на така наречения "самолет". Те ежедневно търпят непоносимата смрад, която се разнася от отходните тръби, които се изливат в Дунав.
В същото време отпадните води от градската канализация продължават свободно се изтичат в река Дунав. Екологичният тормоз е станал част от ежедневието на тези, които живеят в крайречните квартали. Миризмата е ужасна, жалват се хората, не смеем да си отворим прозорците, защото мирише на тоалетна.
Петър Ангелов - гражданин: "От няколко години се канят тук, специално на това място, да направят пречиствателна станция -кога ще стане това нещо, един Бог знае и нашите управляващи"
От Общината съобщиха, че идейният проект за пречиствателната станция е готов. Чакало се единствено одобрението на Екоминистерството, за да бъдат отпуснати и необходимите 30 млн лв по оперативна програма "Околна среда". Най-смелите очаквания обаче са пречиствателното съоръжение да заработи не по-рано от края на 2011 година.

Facebook коментари