Събота, 02 Декември 2023 г.

Членове на Клуб "Театър и приключения" бяха на гости на областния управител на Силистра

В Областна администрация Силистра със среща с областния управител Ивелин Статев приключи тазгодишната работа на Клуб "Театър и приключения" с ръководител педогожката литераторка Лилия Маркова. Клубът е сред повече от десетте възможности, осигурени за пета поредна година със средства от бюджета на Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за деца, юноши и девойки от 8 до 18-годишна възраст.

В продължение на 6 седмици участниците имаха право да посещават клубовете безплатно, участвайки в занимания в различни сфери: плуване, тенис на корт, приложно изкуство, шахмат, хип-хоп танци, латино танци, ветроходство, гребане, рисуване, йога, стрелба, самоотбрана, "Театър и приключения" и "Млад скаут". В клубовете се включиха и деца от други гласове на България, както и от чужбина, които през лятото са при роднини.

В заключение участниците в клуба връчиха на г-н Статев диплома "Рицар на доброто", а той раздаде на всички присъстващи сертификати за участие в лятната клубна работа, а на най-активните – и награди, осигурени от ръководството на клуба.

Пред представителя на държавната власт за областта децата разказаха за своите посещения в културни институти в града, посрещнати любезно от тамошните служители и специалисти. Така те са имали възможност да опознаят природните, историческите и други забележителности на древния град. Изказано бе съжаление, че тази година програмата приключва с месец по-рано.

Някои от по-активните деца зададоха и конкретни въпроси, отнасящи се до проблеми и нужди, които те от позицията на възрастта си забелязват и искат да бъдат оправени и задоволени. Един от тях бе свързан с използването на река Дунав за спортни занимания и за прекарване на свободното време. Възкресен бе спомен от преди 30 години с някогашния басейн с дъно, монтиран в река Дунав. Отправен бе и въпросът дали и в Силистра може да има подобен на "Огнения Дунав" празник. Децата проявиха и желание да отидат до град Кълъраш, тъй като само 3-4 от тях са били в отсрещния румънски град.

Повдигнат бе и въпросът с комарите, предизвикал инициативата "Стотинка срещу гадинка", която децата предлагат да стартира в началото на новата учебна година с идеята да бъдат поставени на обществени места урни за събиране на средства за пръскане срещу ципокрилите през следващата пролет, за да не се повтаря неприятната в това отношение 2019 г.

Facebook коментари