Сряда, 27 Януари 2021 г.

Гларусите в Силистра - летящите бездомни кучета на града

Гларусите в Силистра са вече най-разпространените птици в крайдунавския град. Но малко местни знаят, че именно от тук започва експанзията на птиците, които са били разпространени само в района на Черно море. От морето те се предвижват по течението на Дунав и достигат до Силистра, а след нея се заселват в Русе, Свищов и Никопол, стигат до Плевен и Видин, а след това и надолу към югозападните и южните райони на страната. През май тази година вече имаше десетки сигнали за морските птици, които кълват деца, възрастни и домашните им любимци и то на жълтите павета в София.
През последните години характерният звук на чайките все по-често буди силистренци и от ранни зори сякаш пренася морските вълни и морския бриз в добруджанския град. Птиците обичат да гнездят на високи сгради и вече са превзели знакови за Силистра сгради – Художествената галерия, Младежкия дом, Пощата и НАП.
Гларусът де факто е летящото бездомно куче на града, а и бройката им е вече по-голям и от бездомните кучета. Чайката е всеядна, макар че предпочита да яде риба, но яде всичко останало, което може да послужи за храна. Именно кофите за боклук е основния източник на препитание на силистренските гларуси, но има и случаи когато "атакуват" терасите на блокове, ако там открият някаква храна. Те са диви животни и не подлежат на опитомяване.
Но присъствието на чайките има и положителни страни. Те са биологични еколози които почистват разпилени боклуци и какви ли не хранителни отпадъци край контейнерите, който гларусите с удоволствие консумират. Те ограничават популацията на гълъбите, защото гълъбите пренасят много различни заразни и паразитни болести. Освен това са и много нехигиенични като птици особено в по-големите градове с красиви площади.

Facebook коментари