Вторник, 07 Февруари 2023 г.

Силистренски бизнесмен: "Гора около Силистра вони от умрелите от чумата глигани, а горските служители нехаят"

Вчера земеделският министър се срещна със собственици на модерни свинекомплекси, които са разтревожени от ситуацията. По време на заседание на земеделската комисия в парламента свиневъдът Румен Караиванов заяви, че купувачите на наше свинско от чужбина използват ситуацията в ущърб на българските износители. Друг голям производител - Венцеслав Славов, припомни, че големите ферми у нас прилагат едни от най-строгите мерки за биосигурност не само в Европа. Той призова, ако има огнище близо до комплекса да му се разреши да работи и да не се стига до масово избиване на хилядите животни в него. Славов цитира текстове от евродиректива, позволяващи това да се прави, при спазване на определените мерки за биосигурност. Лефтер Лефтеров предложи след като има съмнение за болестта, селището да се блокира още преди излизането на резултатите от пробите. "Защото хората започват да изкарват прасетата и да ги превозват на други места, да ги продават и така разнасят заразата из страната", обясни той. И припомни, че в Наредба от 1920 г. е записано, че за разпространение на болестите по животните са отговорни не производителите, а кметовете на населените места.
В тази връзка шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев каза пред депутатите от земеделската парламентарна комисия, че е наредил още при възникване на съмнение за наличие на болестта да се прилагат всички мерки за ограничаване на разпространението й.
В отговор на предложението на големите производители изцяло да бъде забранено наличието на прасета в дворовете, земеделският министър Десислава Танева каза, че ще поиска в 20-километровите зони около промишлените свинекомплекси да няма такова отглеждане без да са създали условия за биосигурност.
Относно увеличаването на премията до 150 лв. за убито или намерено умряло диво прасе, свиневъдът от Североизточна България Ивайло Йорданов алармира, че една от горите около Силистра вони от умрелите от чумата глигани и горските служители нехаят да вземат мерки да загробят труповете им. Шефът на горската агенция инж. Мирослав Маринов съобщи, че се обмисля забрана дърводобива в радиус от 10-километра от открити огнища на африканска чума по свинете.
По време на заседанието на комисията стана ясно, че чумата по свинете заплашва от изчезване и автохтонната Източно-балканска дива свиня, която се отглежда пасищно. Според д-р Дамян Илиев няма начин да бъде опазена. Други участници в заседанието, припомниха опита на Испания, където е отделено стадо от здрави животни от подобна полудива порода и те са били спасени в специална фирма при спазване на най-строги мерки за биосигурност.

информация на www.monitor.bg

Facebook коментари