Вторник, 24 Май 2022 г.

Силистра ще почете 182-та година от рождението на Апостола

Тематична проява "Каквото съм правил, в полза народу е" за 182-та година от рождението на Левски се подготвя днес в Силистра пред паметника на Апостола. Организатори на проявата са Община Силистра, Общински комитет "Васил Левски", Общински клуб "Христо Ботйов".
От 11.00 часа на почетен караул ще застанат учениците от Клуб "Млади възрожденци - горди българчета" при ОУ "Свети Свети Кирил и Методий" с ръководител Стоянка Димитрова. Слово ще произнесе кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Левски. Подготвена е и художествена програма.
В биографията на Левски има страници и от Крайдунавска Добруджа. Като знаменосец в четата на Панайот Хитов през 1867 година той преминава Дунав и слиза на българския бряг край тутраканското село Пожарево. В "Силистренски алманах" на Никола Маринополски, издаден през 1899 година в печатницата на Димитър Иванов в Силистра, има бележка, че Левски пребивава 4 дни в Силистра и дори е нает за учител и църковен певец. Прехвърлен е в Румъния с лодка от силистренското село Ветрен, където паметна плоча напомня за това събитие.

Facebook коментари