Събота, 17 Април 2021 г.

Кой трябва да се погрижи за силистренската Куршумлу джамия?

Мюсюлмански храм в Силистра Куршунлу джамия е една от знаковите исторически сгради в добруджанския град, която е обявена за паметник на културата. Наречена е така по оловните листове, с които е покрит куполът ѝ. Джамията е смятана за третата по важност в Североизточна България, след шуменската Томбул джамия и разградската Ибрахим паша джамия. Тя построена през 17 век.
През 2004 година стартира проект за възстановяването на Куршумлу джамия на стойност 102 хиляди долара. Една трета от тях са осигурени от фонда на посланиците към посолството на САЩ. Извършена е реставрация на фасадите и мазилката, стенописите и входната врата. Джамията отваря врати през 2006 година, но скоро след като в града е построена новата джамия, религиозният храм отново изпадна в забвение. В момента няма и помен от информационното табло, че е ремонтирана с американски пари.
Тази година покрай ремонта на централната улица на Силистра "Симеон Велики" бе облагородено и пространството около джамията. Бяха поставени нови плочки, пейки и лампи, а също така засадени храсти и дървета около джамията. Това доведе до по-голям контраст със състоянието на историческата сграда. Прави голямо впечатление самозасадилото се дърво на покрива на джамията, и множеството храсти които буквално растат от сградата.

Facebook коментари