Понеделник, 25 Септември 2023 г.

Емил Радев: Няма да приема номинация за главен прокурор

Няма да приема номинация за главен прокурор на Република България. Това каза пред БНР евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Името му беше замесено в състезанието за нов шеф на държавното обвинение, първо от лидера на "Движение 21" Татяна Дончева, която твърдеше, че той е фаворит за поста.

Радев е категоричен, че ще продължи да работи в Европейския парламент.

"Тази седмица бях избран за зам.-председател на една много важна комисия в парламента - Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред. Винаги моите приоритети са били свързани с работата ми в ЕП и защита на интересите на България там", обясни той.

Той сподели, че очаква новият му мандат в ЕП да бъде много по-труден от предния, но допълни, че очаква всички 17 депутати от България да действат обединено по темите, които касаят националните ни интереси, загърбвайки политическите различия и различните си политически семейства в ЕП.

"Ще са нужни поне 3-4 политически семейства в ЕП, за да се приеме дадено законодателство и да се направи даден избор, така че трябва да има много ясна българска позиция и много ясна подкрепа във всяко едно политическо семейство", обоснова се Радев.

Евродепутатът каза, че дебатът по отношение на кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК "общо взето е приключил" в редиците на ЕНП, но консенсусът с другите групи ще е труден.

"Трудно ще се постигне баланс. Даже има вариант гласуването да се отложи, да не е за другата седмица, а да бъде през септември, за да може да продължи г-жа фон дер Лайен дебатите с политическите групи, да се изчистят противоречията, там където има, по дадени политики", обясни Емил Радев.

Facebook коментари