Понеделник, 02 Октомври 2023 г.

Янка Господинова: С Алеята на чадърите, преобразените спирки, и с кътове за отдих, градът се превръща в уютно място за живеене

Янка Господинова, кмет Община Алфатар даде интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" за подобряване на градската среда и предстоящите проекти.

Водещ: Г-жо Господинова, спирки на градския транспорт в Алфатар са преобразени. Разкажете ни за тази инициатива.

Янка Господинова: Това се оказа много хубава инициатива, с много голям интерес от страна не само на нашите граждани, но и от страна на медиите. Направихме преобразяване на нашите спирки първо поради липса на финансов ресурс, за да закупим нови такива. Нашите спирки са на 25-30 години и от тяхното монтиране до към датата на тяхното реновиране не бяха дори боядисвани. Те са в окаяно състояние изключително грозни, стари ламаринени спирки. И поради липсата на финансов ресурс решихме на тези спирки да вдъхнем нов живот. И така, от общо 8 спирки, ние към настоящия момент успяхме да направим много красиви 4 от тях. Продължаваме ремонтните дейности по останалите 4 спирки. Всяка спирка изглежда по различен начин, има собствен интериор и наистина са спирки, които не само че преобразяват градската среда, но и създават уют и комфорт на чакащите.

Водещ: Казахте, че липсват финансови средства – как успяхте да ги преобразите?

Янка Господинова: Основно използвахме материали, които бяха налични в склада на общината бракувани материали, рамки от прозорци парчета фазер, касетки за плодове и зеленчуци, които направихме и монтирахме така, че да изглеждат като полици за книги. В общи линии не сме инвестирали кой знае какви средства, основно за бои. Но картините, които могат да бъдат видени в самата спирка са декупажи, които сме си направили ние самите върху парче фазер, след това боядисахме с бяла боя, след това се направи самият декупаж, лакирахме, рамкирахме и по този начин се създава едно, мога да кажа, произведение на изкуството, което наистина създава настроение и изглежда по един много красив начин.

Водещ: Споменахте за книги? Разбрахме, че те са от библиотеката.

Янка Господинова: Да, от местната библиотека. Идеята е всяка седмица те да се подменят с нови автори и нови заглавия. Има и български автори, и чуждестранни заглавия и докато чакаш, и проявяваш интерес, може да са два реда, но е добре да върнем традицията, да накараме хората и децата да четат.

Водещ: Как възприемат съгражданите тази инициатива? Имате ли обратна връзка?

Янка Господинова: Да, голяма част от хората харесват начина, по който са направени спирките и това, че има книги за четене. Всяка сутрин, когато идвам на работа, проверявам и така разбирам, че книгите са разместени, знаем, че когато четеш, се обогатяваш, трупаш знания, и мирогледът на четящия е по-различен.

Водещ: И още една придобивка в Алфатар – Алея на чадърите. Какво ще ни разкажете за тази красива нова придобивка?

Янка Господинова: Алеята на чадърите отново се намира в централната част на града, непосредствено до туристическия информационен център, който е най-посещаваното място в града ни, както и добруджанската ни къща. Идеята беше тази площ около туристическия информационен център да е по-различна и по-интересна, и атрактивна за туристите. Така се роди идеята да направим улица или алея на чадърите. Чадърите са разноцветни с цветовете на дъгата и за да стигнеш до туристическия център, на практика ти трябва да минеш под чадърите. Отстрани допълнихме със стари цветарници, които боядисахме и на тях вдъхнахме живот, стари велосипеди – говорим за велосипеди от моето детство, защото всъщност това е атрактивното. И направихме една много хубава чаша за кафе, която е розова с бели точки, също много интересна и атрактивна. Тя е направена от одеяла, картон и циментов разтвор, след това сме я боядисали и изглежда добре на фона. Много цветя. И наистина облагородихме района и стана едно много красиво и атрактивно място.

Водещ: Не пропускате и парка. Какво се предвижда там да бъде подобрено?

Янка Господинова: Ние всъщност приключихме с градския парк. Освен, че е изчистен и от растителността, и от храстите, там направихме един много хубав кът за отдих, а срещу него – кът за игра на децата, с люлки, пързалки и всякакви детски съоръжения, с четири много хубави беседки. Там имаме седем кладенеца, които на практика не се виждаха отдалече заради буйната растителност и разрушения им вид. Ние ги възстановихме и направихме барбекю, за да може нашите съграждани, когато решат да ходят в гората да могат там да си хапват, да ползват барбекюто, децата да си играят. И се превърна в един много хубав кът в централната част на града, и най-хубавото е, че този кът е много, много посещаем, както и от младите хора, така и от по-възрастните. И аз много, много се радвам, че тези съоръжения се използват по предназначение.

Водещ: По какви други проекти работи общината?

Янка Господинова: Продължават социалните проекти, за които и друг път сме говорили, предлагаме социалните услуги ежедневно. Те ще продължат и до края на календарната година. Това, което правим в момента, с отпуснатите 820 000 лв. средствата след постановление на Министерски съвет вече ги инвестираме в асфалтиране на улици в града. В същото време предстои да подпишем договор на стойност 240 000 лв. отново за асфалтиране на улици, но в населените места Чуковец и Бистра. Надявам се до седмица-две да започнем асфалтополагането и в тези населени места. Иначе работим по облагородяване на градската среда, направихме един много хубав кът за отдих в квартал на града- озеленихме, поставихме беседки, детски съоръжения, така че и там хората да се чувстват добре. В квартал "Попово" също направихме централната част на града с много красиви, хубави градинки. Правим ремонт и на читалището- санитарен възел, слагаме парна инсталация, подмяна на врати, дограми, прозорци. Не спираме, правим и невъзможното, за да реализираме максимално много неща, докато свърши мандата и поетите ангажименти да бъдат изпълнени и нашите съграждани да са наистина доволни.

Водещ: И със сигурност подобрявате градската среда. Г-жо Господинова, искам да ви поздравя за получената трета награда за женска роля на Националния фестивал на любителските театри в Каварна, който е с международно участие. Как оценявате самодейната театрална дейност в Алфатар?

Янка Господинова: Първо, на нас ни коства страшно много усилия да можем да продължим тази традиция и да го има театъра в Алфатар, защото финансовата издръжка на един самодеен състав е доста ангажираща. Не казвам, че трябват кой знае колко много средства, но все пак трябват такива. Иначе мога да кажа, че всички колеги са страшно мотивирани, много амбициозни и много отговорни хора, и именно поради тази причина ние успяваме всяка година да правим представления, да участваме във всички фестивали на театрите, където има в национален мащаб и да получаваме награди. Тази награда е персонално за мен, но пък аз си давам сметка, че за да я получа, това не става и без помощта на моите колеги, защото ние си партнираме на сцена. Радвам се, че съм получила тази награда, но, откровено казано, тази награда беше за целия екип. Миналата година бяхме отличени с втора награда, но се надявам, живот и здраве догодина да сме на челните места. Като цяло всички ние сме работещи хора и всеки един от нас отделя от личното си време, за да може да упражнява своето хоби и в същото време да доставя удоволствие на публиката, защото ние наистина сме добри, колкото и нескромно да звучи.

Елеонора ЧОЛАКОВА

Facebook коментари