Петък, 23 Февруари 2024 г.

Първа среща на митрополит Амвросий с преподаватели в СИП за християнски ценности

В Силистра със съвместното съдействие на РУО на МОН с началник д-р Габриела Миткова и на Областна администрация Силистра с областен управител Ивелин Статев бе проведена първа по рода си среща на митрополит Амвросий, духовен водач на православната древно просияла Доростолска епархия, с учители, които са ръководители в дисциплини по допълващи се тематични области ("Гражданско образование", "Религия", "Изкуство и култура") в градовете Силистра, Дулово, Тутракан и Алфатар.

Става дума за създадени групи към тези области, именувани по различни начини: "Християнско богословие и празници", "Християнски ценности", "Възпитание и ценности", "Традиции и празници", "Християнски добродетели" и др. В 4-те добруджански града общият брой на групите е 11 (занимания по интереси, формирани след 1 януари т.г.).

В тях се обучават 165 ученици от 4 средни училища (2 в Тутракан – СУ "Й. Йовков" и СУ "Хр. Ботев", по 1 в Дулово – СУ "В. Левски", и в Силистра – Спортно училище "Дръстър), както и в 7 основни училища (2 в Силистра – ОУ "Иван Вазов" и ОУ "От. Паисий", по 1 в Дулово – ОУ "Христо Смирненски", и в Алфатар – ОУ "Христо Ботев").

Направен бе преглед на извървения път през последните години, докато се стигне до сегашната ситуация. Сред изводите: има нужда от общовалидни помагала, по които да работят учителите – предстои Светият синод да се ангажира с темата по поръчение на МОН; трябва работа с родителите, за да съдействат за участието на децата им в СИП-овете, без да се притесняват, че са въвеждани в религиозност.

Припомнено бе, че пробивът в училищата в област Силистра със създаването на групите е станало със съдействието на Марин Ботев – до преди няколко месеца и.д. началник на РУО на МОН в Силистра. Потвърдено бе, че за да има развитие на програмата е необходимо ангажимент да поемат и местните власти, за да се разшири т.нар. конфесионално обучение – засега в сферата на православието, католицизма и мюсюлманството.

"Вярата е дар от Бога, а вероучението, съществувало в България до 1947 г., дава познание и помага на децата да израстат като истински хора, различаващи добро от зло, добродетели от пороци", заяви Негово Високопреосвещенство, подарявайки на присъстващите по една осветена икона на Доростолските мъченици, чийто пореден празник предстои в неделя – 8 юли.

Г-н Бонев като представител на Областна администрация Силистра заяви: "Ваше Високопреосвещенство, д-р Миткова, уважаеми учители – ръководители на групи по интереси от Силистра, Тутракан, Дулово и Алфатар, изразявам удовлетворение, че настоящата среща се провежда в Доростолска митрополия с участието на представители на държавната администрация.

Тя бе замислена преди няколко месеца на старта на обучението, включващо християнски ценности и религия, преди още да бъдат ясни параметрите на целия процес. Надявам се обменените днес мисли и чувства да бъдат полезни за всички нас, защото след лятната ваканция в новата учебна година този процес продължава на базата на натрупания опит, със забелязаните пропуски и с набелязаните нови теми".

В обозримо бъдеще Доростолска митрополия ще организира тур за посещение на най-големите ни манастири, за да се срещнат преподавателите от Крайдунавска Добруджа с техни игумени. За 21 октомври – Ден на християнското семейство, ще бъде проведен за пръв път форум съвместно с митрополията и гостуващ лектор от Семинарията.

Facebook коментари