Петък, 19 Април 2024 г.

125 килограмов сом продадоха на рибната борса в Тутракан

Чудовищен по размери сом измъкнаха рибари от река Дунав. Той е с тегло 125 кг и е бил уловен в района на Русе, научаваме от "България Днес". Сладководният хищник е истинско страшилище. Той е по-дълъг от човек, а огромната му паст може да погълне всичко, което мърда в реката.

Сомът великан се е превърнал в истинска атракция на рибната борса в Тутракан. Почти целия град се изсипал на борсата за да види звяра от Дунава. Той бил изложен на тезгяха за продан. Други бяха възмутени, че такова величествено животно е уловено с мрежи и убито запари. Все пак промишленият риболов в река Дунав е разрешен срещу получаване на нужноторазрешително и заплащане на определени такси."Не е станало деветото чудо на света. Имали са късмет хората, хванали си го този сом. Измерихмего, тежи 125 килограма. Уловили са го с мрежи в русенския регион на реката", заявил пред "България Днес" Славчо Балкански, който е управител на рибната борса в Тутракан, където е продаден сомът.

Самите рибари, които са измъкнали страшилището, са пожелали анонимност. Това породи съмнения дали сомът не е уловен с бракониерски методи. Пред "България Днес" специалист разкрли, че толкова огромна риба няма начин да бъде ударена чрез уред с ток, който е строго забранен. Кармаците, които също не се позволяват от закона, се залагат основно за есетрови риби като моруна. Това е вторият най-голям сом, който изплува от водите на река Дунав в последно време. На 31 декември 2018 година бе изваден рекордният трофей, който историята помни. Тогава рибари издърпаха, отново с мрежа, воден звяр с тегло 138 кг и дължина 278 см. Гигантът бе изваден от Димитър Милев и неговия приятел Стефан. Те пуснали 130 метра дълга мрежа в района на Дунав мост.

Facebook коментари