Сряда, 30 Ноември 2022 г.

Бесарабски българи потеглиха на 515-километров поход по пътя на дедите им, ще минат и през Силистра

Седем етнически българи от Молдова потеглиха вчера от село Ботево, община Тунджа, на пешеходен поход по пътя на своите деди, които през 1829 година са напуснали България. Те бяха изпратени от техните нови приятели от селото, на които гостуваха.

Преди да тръгнат на път гостите посетиха църквата, читалището и училището в селото и поднесоха цветя пред паметника на загиналите във войните ботевци в местността "Саръкъс".

За 12 дни ентусиастите предвиждат да изминат 515 километра по пътищата на България и Молдова, нарекли са своя поход "По пътя на дедите ни". Маршрутът им преминава през Нова Загора, Стара Загора, паметника на връх Шипка, Габрово, Велико Търново, Дряновския и Преображенския манастир, през градовете Бяла, Русе, Тутракан и Силистра и завършва в областта Тараклия в Молдова, каза пред репортер на БТА инициаторът и организатор на проявата Владимир Мъгла.

По думите му село Ботево или старото Чомлеккьой е избрано за начало на проявата, защото оттам произхожда не само неговата фамилията, но и прадедите на повечето жители на бесарабското село Троица от Леовски район в Молдова.

Facebook коментари