Петък, 12 Август 2022 г.

Област Силистра сред наградените институции в кампанията "Да изчистим България заедно"

В ботаническата градина на СУ "Св. Климент Охридски" в София бе открита 9-ата кампания на bTV "Да изчистим България заедно" (www.daizchistim.bg), която става все по.мащабна по своите размери, включително и в обхвата на доброволци, вдъхновени да осъществят още каузи освен почистването.

bTV Media Group, чиито най-знакови лица и гости от различни институции участваха в събитието, отличи 50 от най-резултатните си и лоялни партньори в начинанието, сред които национални и регионални институции (сред тях и област Силистра – в лицето на Областна администрация, като координиращо звено на кампанията), бизнес организации и изявени доброволци.

Областите, обединили най-голям брой неправителствени и бизнес организации и институции през 2018 г. са Варна, Бургас и Русе, както и областните градове Плевен, Благоевград и Силистра, постигнали абсолютен рекорд на регионално ниво по брой доброволци за каузата. Областните администрации на Пазарджик, Велико Търново и Хасково пък получиха награда за успешното участие в кампанията на всички общини от техните територии.

"Нашата амбиция е не просто да почистим замърсени места в България и света, а да мобилизираме хората да правят още и много добри дела. Призоваваме ги да почистят градинките, да боядисат пейките, да възстановят гори, които са изгорели, да помогнат на домове за възрастни хора", коментира Мария Лазарова, мениджър "Социални проекти" в bTV Media Group.

На 14 септември стотиците хиляди доброволци в България ще дадат старт на Световния ден на почистването. Миналата година в инициативата участваха 159 държави и 36 млн. души от всички краища на света.

"Ние сме много щастливи, че с кампанията "Да изчистим България заедно" Вие давате старт на това голямо международно събитие, което ще приключи в Хавай на 21 септември", посочи Анна Грил, директор за Европа на глобалното гражданско движение "Let's Do It World", стартирало преде десетина години в Естония, за да има днес световен обхват.

От началото досега "Да изчистим България заедно" е получила подкрепата на над 2 млн. доброволци от цялата страна, като за изминалите 8 кампании са събрани близо 90 хил. тона отпадъци.

Facebook коментари