Понеделник, 24 Февруари 2020 г.

Силистренец в битката за шеф на националното радио

От днес започва битката за генерален директор на БНР. Изслушването на петимата кандидати ще продължи до утре, а в петък Съветът за електронни медии ще трябва да обяви своя избор за нов шеф.

В надпреварата участват настоящият директор Александър Велев, бившият генерален директор Валерий Тодоров, директорът на Радио София Светослав Костов, журналистът от Радио София Митко Димитров и Даниела Манолова - драматург в програма "Христо Ботев".

Държавното радио е медията с най-високо доверие у нас, според публикувано наскоро проучване на Ройтерс.

Като фаворит за поста се смята досегашният шеф Александър Велев, който е начело на БНР от три години. 56-годишният икономист е възпитаник на Немската езикова гимназия в София. Завършва икономика и журналистика в УНСС. Кариерата му започва в "Международна информация" на БНР през 1990 г. Бил е водещ на новините, нощния блок, "Хоризонт на вълните на младостта", "Нещо повече" и "Неделя 150". По-късно става шеф на програма "Хоризонт". Бил е кореспондент на БНР в Скопие, Белград и Берлин.

Два мандата като генерален директор на БНР има зад гърба си Валерий Тодоров. Той е роден през 1956 г. в Силистра. Завършва специалност "Радио" във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1981 г. Още като студент започва да пише активно за вестниците, радиото.

През 1978 г. започва да сътрудничи на БНР като нещатен репортер в столичната редакция и водещ в програма "Христо Ботев". След дипломирането си през 1981 г. започва работа в главна редакция "Международна информация" на програма "Хоризонт".

Водил е новините и вечерните обзорни политически предавания "24 часа" и "Нещо повече", като едновременно е бил ръководител на екипите им. От януари 1993 г. до октомври 1997 г. е завеждащ кореспондентския пункт на БНР в Москва. След завръщането си е водещ и ръководи екипа на вечерното обзорно предаване "Нещо повече" на БНР. За кратко време е директор на програма "Хоризонт".

През 1998 г. отново печели конкурс за завеждащ кореспондентския пункт на БНТ в Москва и е там от януари 1999 до април 2006 г.

От 29 май 2007 до 29 май 2013 г. в два последователни мандата е генерален директор на БНР. Под негово ръководство са открити три нови регионални радиостанции на БНР - в София, Видин и Бургас, по негов проект стартира и първото интернет радио в България - "Бинар".

Най-младият кандидат за шефския пост е Митко Димитров, който за трети път се пробва в конкурса за директор. Той попада в БНР след конкурс през 2007 г. Близо три месеца води емблематичното предаване "Нощен хоризонт". Там успява да направи дори интервю с примата на българската естрада Лили Иванова.

При старта на софийската програма на БНР - радио "София", е назначен за продуцент на новините и актуалните предавания. Освен в радиото е работил и във Военния телевизионен канал, оглавявал е и дирекция "Връзки с обществеността" на Министерството на отбраната.

През 2013 г. се завръща в БНР като директор на радио "София". Според колегите си се отдава на работата, взискателен, но и справедлив.

Ако спечели конкурса за генерален директор на БНР, Митко Димитров ще се бори за по-добро заплащане на журналистите и музикалните състави, разнообразяване на програмното съдържание, както и по-голямо присъствие на българска музика в радиоефира.

Спортният журналист Светослав Костов, който ръководи радио "София" от 2016 г., за втори път се явява на конкурса за шеф на БНР.

Той е магистър по български и френски език от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", докторант е на Шуменския университет по журналистика. Стажувал е във Френското национално радио. Преподавател е в Майсторския клас по радиожурналистика в БНР, също и по радиожурналистика и спортен коментар в НСА "В. Левски".

Професионалната кариера на Костов започва като репортер във в. "Пловдивски новини" през 1995 г. В пловдивското радио "Веселина" ръководи екип "Спорт". От 1998 г. е в БНР - първо в радио "Пловдив", после в програма "Хоризонт". С неговия глас слушателите свързват предаванията "Хора, пътища, автомобили" и "Спорт и музика".

Драматург в радиотеатъра на БНР е петият претендент Даниела Манолова. В продължение на 17 години - от 1999-а до януари 2017-а, ръководи работата на радиотеатъра като отговорен редактор и участва в Дирекционния съвет на програма "Христо Ботев".

Завършва Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирала е "Културни политики и плурализъм в културата" и "Управление на културата" в Университета в Амстердам; "Финанси и управление на медията", курс на Би Би Си; чешки език в Карловия университет в Прага и Trainers Development Program on Radio Journalism на EBU. Сега е лектор в Майсторския клас по журналистика в "БНР Академия". От ноември 2018 г. специализира професионална студийна фотография при Васил Къркеланов. Награждавана е многократно на международни фестивали, а заради нейната работа призове получава и БНР

Светослав Костов, Митко Димитров и Валерий Тодоров ще бъдат препитани днес, а утре ще говорят Даниела Манолова и Александър Велев.

Facebook коментари