Петък, 15 Ноември 2019 г.

24-то издание на Международния детски танцов фестивал "Утрешният мир започва с днешното приятелство" ще се проведе в Силистра

Само след броени дни стартира единственото по рода си за цялата страна 24-то издание на Международния детски танцов фестивал "Утрешният мир започва с днешното приятелство".
Очакваното събитие от поколения силистренци и гости на града ни ще се проведе от 8 до 12 юли 2019 г., с над 320 участници от 8 до 15 години.
Културната проява се провежда под патронажа на Министерството на културата и на кмета на Община Силистра - д-р Юлиян Найденов.
През настоящата година Международният детски танцов фестивал "Утрешният мир започва с днешното приятелство" стана член на CIOFF България и Международния Съвет CIOFF.
Националната Секция за България на CIOFF® (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства - Официален Партньор на ЮНЕСКО - www.cioff.org ) е създадена през 1970 г. и работи за запазването, съхраняване и популяризиране на традиционната култура и нематериалното културно наследство на народите. Представена е в над 100 страни по света и координира по-вече от 1 500 международни фолклорни фестивала.
С членството в CIOFF® България, детският ни фестивал е включен в Световния календар на CIOFF® и популяризиран по света. Осъществява се международен обмен на фолклорни групи, с което ще се предава културно наследство на деца и младежи.

Фестивалът през 2019г.
Участие във фестивала през тази година ще вземат четири чуждестранни състави:
- Фолклорен ансамбъл "Шенава" - Словакия, гр. Снина
- Танцова група "Уреки-Алило" – Грузия, град Уреки
- Ансамбъл "Бокрета" - Унгария, град Тьокьол
- Хореографски колектив "Юни" – Русия, град Ржев

В рамките на фестивала ще имаме удоволствието да се насладим на таланта на силистренските детски танцови състави:

- Ансамбъл "Добруджа" при Община Силистра
- Ансамбъл "Ритъм" при НЧ "Св.св.Кирил и Методий-1966", гр. Силистра
- Детска фолклорна формация "Добруджанче" при НЧ "Доростол – 1870", гр. Силистра
- Средношколска танцова формация при АНПТ "Силистра" при НЧ "Доростол – 1870", град Силистра
- Детска фолклорна танцова формация "Гребенци" при ОУ "Св.Св. Кирил и Методий", град Силистра
- Балет "Лиденс" при НЧ "Доростол – 1870", град Силистра
- "Б 2 балет" при НЧ "Дръстър-2012", град Силистра
- Клуб за спортни танци "Елеганс"
- Танцова хип-хоп формация "Ел Форс" при НЧ "Дръстър-2012", град Силистра

Постоянно ще работи фестивалният клуб във фоайето на Салона на Община Силистра, в който журналисти, участници, гости и граждани могат да получат актуална информация за фестивалните дни.

Програма:

На 8 юли 2019 г. /понеделник/ - пристигане и настаняване на гостите.
9 юли 2019 г. /вторник/ - Първият фестивален ден започва с пресконференция и техническа конференция с ръководителите на състави в Заседателната зала на Общината. От 10.30 часа в Дунавския парк – втория фонтан, ще се проведе ателие по танци с всички участници. В ателието ще се разучават фолклорни танци от всички страни – участници във фестивала.
Същия ден от 17.00 часа – Дефиле – от фото "Стаки" до площад "Свобода". Съставите ще дефилират, предвождани от Градски духов оркестър и флага на фестивала. От 17.30 на площада – тържествено откриване на фестивала, с изпълнение на химна на фестивала "Де е България?" и издигане на фестивалния флаг. Следва първи фестивален концерт в Драматичен театър-Силистра.

10 юли 2019 г. /сряда/ - Втория фестивален ден стартира от 9.30 часа на басейна на хотелски комплекс "Дръстър" – Силистра с конкурс "Мис и Мистър Фестивал", при лошо време в Драматичен театър – Силистра.
От 18.00 часа в салона на театъра стартира вторият фестивален концерт.

11 юли 2019 г. /четвъртък/ - Трети фестивален ден:
- От 10.00 часа в Заседателната зала на Община Силистра, кметът на Силистра - д-р Юлиян Найденов ще се срещне с представителни групи на всички състави – участници във фестивала.
- От 17.00 часа ще бъде тържественото закриване на фестивала и заключителния концерт.

Facebook коментари