Четвъртък, 20 Януари 2022 г.

Жителите на Силистра се оплакват от нашествие от комари

Небивала напаст от комари тревожи жителите на Силистра. Жителите на крайдунавския град са свикнали през някои от летните месеци да бъдат атакувани от хапещите насекоми, но този път като че ли мерките срещу тях не дават резултат.

За поредно лято жителите на Силистра страдат от нашествието на комари. Най-силно тормозът на хапещите насекоми се чувства в Дунавския парк, който е любимо място за разходки на силистренци през летните жеги.

Станка Панева:
"Аз не съм, но детето е нахапано. Сега нямам представа – пръскано ли е, не е ли пръскано – очакваме да се пръска. И съм разговаряла с други жени – баби и майки – също има нахапани деца. И не само в градината, в самия град има много комари. "

Киро Киров:
"Нямам думи. Погледнете и децата, по-нахапаните които са, с по-къси панталонки, с полички които са – какви плюски, какво нещо по краката им. Вземаме мерки, мажем се с някакви мазила, но не помага това нещо… казаха че са пръскали, но аз не виждам някакъв резултат от това пръскане ако са го правили."

Ана Симеонова:
"Не само децата, но и ние сме нахапани, пръскаме се с разни препарати, но нищо не помага.Също и кърлежи им в парка много, има доста случаи на деца. "

Мануела Павлова:
"Както се говори в социалните мрежи – са като дронове."

Истината е, че общината наистина е направила наземно пръскане в два дни през миналата седмица. Но ефективното въздушно пръскане все се отлага.

Тихомир Борачев, зам.-кмет на община Силистра:
"Всяка година правим съвместно пръскане с румънската страна, миналата година го направихме това координирано пръскане, сигурен съм, че тази година ще има такова координирано пръскане въздушно, с нашите колеги от община Кълъраш. Което до голяма степен би решило въпроса. Просто сезонът благоприятства масовото им развитие."

Деян Илиев:
"То в момента пръсканията са сравнително редовно. Просто трябва да почнат от по-рано, като дата, това е единствено. Такива комари има само при такива метеорологични условия и висок Дунав."

През следващите два дни от общината отново ще пръскат наземно срещу комарите, климатичните условия не позволяват за въздушно третиране. А силистренци ще продължават да разчитат на индивидуалната отбрана – с репеленти.

Любомир Добрев, репортаж

Facebook коментари