Понеделник, 09 Декември 2019 г.

Силистренската полиция стартира акция: "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!"

Започна традиционната акция на пътна полиция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!". Целта е да се ограничат предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия с деца през ваканционните летни месеци.
До края на учебната година пътните полицаи ще осъществяват ефективен контрол в районите на учебните заведения и ще следят за нарушения, застрашаващи сигурността на подрастващите и техните родители и близки. Планирани са специализирани полицейски операции в дните на официалното закриване на учебната година за прогимназиалния и гимназиалния курс.
Съвместно с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", Регионалното управление на образованието и училищните ръководства са набелязани съвместни действия за обезпечаване на сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии. Създадена е организация за извършване на инструктажи на водачите, проверки за употреба на алкохол и наркотици и контрол върху техническото състояние на автобусите. При установяване на нарушения ще се предприемат съответните законови мерки.
Активният контрол ще продължи и през месеците юли и август. Ще се следи за неправилното движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца, шофиране от неправоспособни водачи, използване на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

През месеците юни, юли и август 2018 г. в Силистренска област са регистрирани 8 пътнотранспортни произшествия с деца на възраст от две до седемнадесет години. Няма загинали, четири деца са ранени леко, останалите четири са без наранявания. Четири от децата са участници в произшествията като пътници, две като пешеходци и други и две като водачи на пътни превозни средства.

Facebook коментари