Неделя, 15 Септември 2019 г.

Областният управител свика кризисния щаб заради опасното покачване нивото на река Дунав

В заседателната зала на Областна администрация Силистра областният управител Ивелин Статев проведе заседание на Областен кризисен щаб във връзка с опасността от приближаване на критичните стойности на нивото на р. Дунав в областта. В него не участваха представители на 4-те добруджански крайдунавски общини – Силистра, Тутракан, Главиница и Ситово, поради което на кметовете е разпоредено да свикат спешно общинските си щабове, за да обсъдят обстановката по места.

В момента информация в областното звено на ОМП Силистра се събира всеки ден в 8, в 12 и в 20 ч. Съгласно последните засега цифри, при критично ниво от 790 см в Тутракан нивото е 750, в Силистра – съответно при 777 см – 705. При приближаване на критичните граници информацията ще се събира и обобщава първо на 4, а после при необходимост и на 2 ч. Засега няма прогноза за приток на вода за преминаване на върховите стойности, но ще продължи наблюдаването на дигите, на които е направен оглед с констатации, че са в изправност.

Докладвано бе, че в Силистра има машина за пълнене на торби с пясък, както и техника за извозването им при необходимост, вкл. със съдействието на фирма "Пътперфект-Т". Процесът е ангажимент на общините, както и тяхно задължението да заплащат използвания материал.

Водоподаването в момента е нормално, показва проверката на "В и К" ООД Силистра, като се работи в условия на завишен мониторинг и заедно с РЗИ ще бъдат следени показателите на питейната вода. Взети са мерки с помпените агрегати. Пречиствателната станция в Силистра е в състояние да контролира връщането на води. Под наблюдение е нивото в трите помпени станции към "Напоителни системи".

Facebook коментари