Четвъртък, 02 Декември 2021 г.

Дунав продължава да се покачва при Силистра, специалисти твърдят, че е нормално за сезона

Нивото на Дунав се покачва в участъка на Силистра, както и на целия българо-румънския участък на реката, но това е нормално за сезона, коментира изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ инж. Павлин Цонев.
Днес нивото на река Дунав при Силистра е 615 сантиметра, с 21 сантиметра по-високо в сравнение с предния ден.
До края на седмицата се очаква водният стълб да се покачва с по около 20-30 см на ден, след което ще има задържане.

По думите на Цонев причината за високите нива е в топенето на снеговете и падналите валежи. Влияние оказват и притоците Драва, Сава и Велика Морава, които към този момент са пълноводни. Тези реки дават половината от водното количество, което преминава през българо-румънския участък на Дунав.

"Това, което регулира водостока в нашия участък, зависи от работата на шлюзовите комплекси "Железни врата 1" и "Железни врата 2". Вчера там бяха изпуснати големи количества с воден стълб повече от 70 см, днес са по-малко. Езерото, което е образувано при "Железни врата 1", е с ниво почти пет метра под нормалното, което означава, че този комплекс е готов да поеме водните количества, които идват от унгарския участък", обясни Цонев.

Той съветва областните и общинските администрации да следят сайта на агенцията, където информацията за водните стоежи се обновява на всеки 15 минути. При достигане на нива между 680 и 750 сантиметра се обявява първа степен на опасност от наводнение. Когато стойностите са между 750 и 800 сантиметра, се въвежда втора степен, а при над 800 сантиметра – трета.

Цонев каза още, че най-рано през следващата година АППД ще започне да дава петдневна прогноза за водните стоежи в нашия участък на Дунав. Сега прогнозата е двудневна.

Facebook коментари