Вторник, 24 Май 2022 г.

Майката на Катерина: "Сутринта изпратих детето си живо и здраво, а сега сме в болница"

"Изпратих детето си здраво сутринта, сега сме в болница. Катерина плаче много, аз самата съм силно стресирана и ми е много тежко".

Това сподели пред журналисти в Русе майката на пострадалото при инцидента в Силистра 6-годишно момиченце – Радостина Радева. То бе прието в отделението по пластично-възстановителна хирургия в УМБАЛ "Медика" в Русе.

Детето е пристигнало с линейка днес малко след 14,00 часа. С пълна анестезия раните му са обработени и превързани. Операцията е продължила около половин час.

"Момиченцето е в стабилно състояние. Има около 8 процента изгаряния на десния крак, дясната ръчичка, дясната половина на гръдния кош и шията. Изгарянията са от втора степен – а и б, но най-точно дълбочината се определя на третия-четвъртия ден", обясни д-р Наско Тютюнджиев, което е оперирал детето.

В понеделник ще бъде направена нова превръзка на момиченцето с пълна упойка. По думите на лекаря децата се възстановяват от изгаряния по-бързо от възрастните пациенти, но пък раните им са по-дълбоки, тъй като кожата им е по-нежна. Д-р Тютюнджиев не се ангажира с прогноза колко време ще продължи лечението.

Майката обясни, че е подписала декларация, с което е дала съгласие детето й да присъства на събитието, но ако е знаела как точно ще протече то, никога нямала да го пусне. Разказали са й, че след като осколката от взривената граната отхвръкнала, пламнало якенцето на момиченцето й. Първа на помощ се притекла учителката Иванова.

Радостина ще остане с детето си в болницата и ще се грижи за него по време на цялото му лечение. Сега единственото желание на Катерина било да й донесат плюшено мече.

По телефона директорката на градината госпожа Аврамова каза, че ситуацията е овладяна и другите две пострадали деца са в добро състояние, но трябва да им се помогне да преодолеят стреса. Учителката Иванова пък заяви, че не може да дава интервюта пред журналисти, тъй като изпращала децата.

Facebook коментари