Понеделник, 02 Октомври 2023 г.

А Ф Е Р А !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Известен аферист хваща на въдица за 700 000 000 лв цяла община

Известния аферист и далавераджия Георги Мумджиев отново се опитва да лови балъци в нашата област. След като обеща 129 000 000 лв на община Силистра, сега обещава 700 000 000 община Алфатар. Кворум Силистра дава кратко досие на българския Остап Бендер.
На 30.11.2002г вечерта той и секретарката му Стоянка Kоемджиева оцеляват по чудо, след като автомобилът "Алфа Ромео", в който пътували, избухнала по време на движение. Нечиста сделка с оръжие от военния завод "Трема" в Трявна е една от версиите, които се проверявали. Георги Мумджиев е изпълнителен директор на предприятието. През април във фирмата избухва скандал. Тогава кредиторите на предприятието от Тексимбанк обвинили Георги Мумджиев и царския депутат Димитър Пейчев, че източват предприятието чрез продажби на имоти и спецпродукция на безценица. Тогава в пресата се появиха данни, че от завода са продавани артилерийски снаряди по 30 долара бройката при положение, че на международните пазари тази стока се харчи средно до $240. Следователи и полицаи вече гледатли под лупа и дейността на Георги Мумджиев в пловдивската ВиK. Преди година той бил назначен там като контрольор на строителното министерство. В града е било известно, че Мумджиев дърпал конците във фирмата наравно с директора Hиколай Сомлев. През следващите месеци през водното дружество се превъртат много пари, свързани с мащабната акция по смяната на градските водопроводи. Отделно имало спорни моменти в конкурсите за ремонт и възстановяване на помпените станции в Пловдив, както и за охраната на обектите на ВиK. Затова се проверявало версията дали атентатът не е поръчан от недоволен фирмаджия който не е бил избран за изпълнител на някоя от апетитните поръчки. По време на работата си във ВиK Мумджиев си спечели още един враг в лицето на ромския монарх Цар Kиро. В края на лятото служители на водната фирма извършили показна наказателна акция в имотите на Kирил Рашков. Те атакували имението и алкохолната фабрика на Цар Kиро в село Kатуница и с багери прекъснали водоподаването. Третата следа, по която вървели криминалистите, е връзката между оглавяваното от Мумджиев сдружение "Пловдивски експерти" и завод "Юрий Гагарин-БТ". В града се говорило, че сдружението е посредничило при някои от сделките на фирмата от системата на "Булгартабак". Според хора от бранша друга фабрика от холдинга е направила в "Юрий Гагарин" голяма поръчка на ишлеме, а посредникът по сделката е прибрал печалбата от нея. Мумджиев и оглавяваното от него сдружение се свързвало и с ремонта на тоалетните в предприятието. Само поправката на сервизните помещения на втория етаж на една от сградите е струвала по документи 120 000 лв., твърдят запознати. Преди това Мумджиев оглавявал местния клон на ЗK "Орел". Мумджиев споделил, че секретарката, която е била с него във взривения автомобил, също е добре и няма сериозни увреждания. Заявил, че няма абсолютно никаква вероятност бомбата да е била поставена за нея с думите: "Била е прикрепена под шофьорската седалка, така че явно е трябвало да порази този, който управлява автомобила, т. е. мен." Колата е служебен автомобил на сдружението "Пловдивски експерти".
След края на управлението изплуват нови афери. Фирма на бившия координатор на НДСВ в район "Централен" в Пловдив е една от деветте, които областният управител Тодор Петков дава на съд за взети аванси по т. нар. "царски" проекти. "Еинедив" е кандидатствала по проект за благоустрояване на градинката на пл. "Шахбазян" на стойност 7950 лв. Мумджиев е получил в аванс 2385 лв. държавни пари, но според областния нищо не е свършено, а парите не са върнати.
2230 лв. пък са платени на фирма "Катани", собственост на секретарката на Мумджиев - Стоянка Коемджиева. Тя е спечелила проект "Градът на тепетата - древен, вечен, чист" на стойност 7434 лв. С парите е трябвало да се почисти Младежкият хълм, да се ремонтират пейките и да се поставят нови кошчета за смет. Областният обаче твърди, че работата не е свършена. Третата, свързана с Мумджиев фирма, която отива на съд, е "НИН-хара". Собственик е Тони Далемски, на когото Мумджиев е шурей. Пред местен вестник Далемски заявява, че не е вземал царски пари и не е писал проект. Мъжът е инвалид. Според документите той е кандидатствал с проект "За нас и нашите деца - по-добра околна среда". Със сумата от 6950 лв. е трябвало да се почисти района около паметната плоча на Люсиен Шевалас в цар Симеоновата градина. По проекта са платени 30% и Далемски също е даден на съд. На общо деветте фирми са дадени 40 000 лв. аванс по царските проекти.
А ето какво бяха обещали същите хубостници преди една година на община Силистра – 6 крупни проекта щяха да се реализират за пръв път в България в следващите няколко години в Силистра с основен инвеститор в начинанието ще да бъде Швейцарският инвестиционен фонд GRAMI, чийто представители – Милко Кирилов и Георги Мумджиев, бяха в дунавския град за финализиране на преговорите. Кирилов е финансов директор във фонда, а Мумджиев – управител на фирмата, одобрена от фонда за подготовка на предварителните доклади. "Самата инвестиция е първата по рода си в страната, като подобни проекти ние сме осъществявали в Кипър, Йордания, Бразилия и Индия", обясняваше тогава Милко Кирилов. Според предварителните преговори с ръководството на общината, GRAMI ще строи завод за преработка на твърди битови отпадъци, стари автомобилни гуми и отпадъчни строителни материали, пречиствателни станции в Силистра, Айдемир и Калипетрово, ще модернизира двата градски стадиона, спортната зала, известна като Манежа, ул. "Хараламби Джамджиев" и ще построи блокове със 60 жилища за крайно нуждаещи се добруджанци. Общата инвестиция по всички проекти възлиза на 129 000 000 лева, като общината няма да даде нито една стотинка, а ще участва под други форми. "Инвестицията, която си носи своите рискове, е изцяло на фонда, парите вече са заделени и са на депозитна сметка"казваха тогава "крупните инвеститори".
Какво обещават новите комбинатори днес на община Алфатар, според Георги Мумджиев са в няколко аспекта , като на първа място е създаването на 100-120 работни места. Според дружествения договор , съдружникът в дружеството община Алфатар ще отдаде 1800 дка. Земи /мери и пасища/ на концесия за период от 30 години, като общината ще получава концесионна такса в размер на 50 хиляди лева и годишен приход от три до четири милиона лева , които представляват 20 процента от печалбата на дружеството и които обаче ще са факт едва след 11-та година от експлоатацията на парка.
След кратката предистория следва логичния въпрос- каква е далаверата?
Много просто уважаеми приятели – 1800 декара умножено по 20 лв/дк евросубсидия плащане за единно плащане на площ. Тоест далаверата е за 36 000 лв, за цената на организирането на една пресконференция и няколко презентации за лапнишарани. След което крупните инвеститори ще си плюят на петите.

по информация на Кворум-Силистра

Facebook коментари