Сряда, 15 Юли 2020 г.

Силистренско читалище гостува на Болград в Украйна

По покана на Дома на културата в гр. Болград, Украйна представители на НЧ "Доростол-1870", РЕКИЦ - Силистра и Фондация "Бъдеще-2008" посетиха Болград, градът с най-голямата българска общност. В Болградска област живеят над 60,8 % българи, от общо 70 817 души население. Освен в срещи с ръководството на Дома на културата, българския театър, ръководството на Болградската гимназия и местния български културен център българската група се срещна и разговаря по тяхна покана с местното ръководство на града и районния съвет. Обменени бяха мнения относно бъдещи партньорства и съдействие на читалищата от Област Силистра с български общности, творчески състави, гостуване и съвместни програми на художествени състави от Болградска област и читалищни състави от област Силистра.
В срещите, преминали в приятелски и ползотворен дух участваха Мария Неделчева ръководител на РЕКИЦ-Силистра, Николинка Николова секретар на читалище "Доростол-1870", Симеон Симеонов хореограф на АНПТ "Силистра" и Ивайло Ангелов председател на Фондация"Бъдеще-2008", гр. Силистра. Особено ползотворна бе срещата с детския танцов състав " Вдъхновение", където хореографа Симеон Симеонов направи Мастер клас за разучаване на български танци.
При невероятната българска атмосфера в Болградската гимназия гостуващият екип подари на училищното ръководство български книги за тяхната библиотека.
За реализиране на срещите съдействие бе оказано от Фондация "Бъдеще-2008", която партнира с български общности, живеещи в Украйна, Румъния, Молдова и от община Силистра.
И на настоящия етап има доста творчески сътрудничества между различни селища и институции от Силистренска област и Украйна. Надяваме се , че в бъдеще ролята на читалищата за подкрепа и партньорства с български общности ще бъде по - голяма и по - успешна.

Facebook коментари