Събота, 19 Октомври 2019 г.

Гергьовденски концерт се проведе в центъра на Дулово

В навечерието на един от големите пролетни празници Гергьовден-6 май, група за фолклорни танци "Пендари" към новото дуловско читалище "Бялата лястовица-2018" подари на жителите на града прекрасен Гергьовденски концерт.
В концерта взеха участие и деца от ДГ"МИР", НУ"Светлина"село Поройно, изпълнители от ОУ"Христо Смирненски" и СУ"Васил Левски".
Присъстващите на площада в центъра на града научиха за обичаите и символиката на различните дейности по време на Гергьовден, за наричанията, песните и танците характерни за района на Добруджа в този ден-посветен на Св.Георги Победоносец-покровител на стопаните-земеделци и овчари и като Ден на храбростта и Българската армия.
И както се пее в народната песен: "Хубав ден Великден, още по-хубав – Гергьовден..." Гергьовден е един от най-обичаните и почитани пролетни празници, защото слага началото на пролетта и лятото. Той е свързан с пробуждането на природата, с раззеленяването на гори поля и ливади, с извеждането на добитъка по полята, засаждането на пролетните селскостопански култури и с новата земеделска година.Празникът на Свети Георги Победоносец се почита както от християни, така и от мюсюлмани сред които е честван като Хъдърлез.
На 6 май своя празник ще отбележат жителите на най-голямото село в общината -село Черник, а храмов празник ще има в дуловската църква-Св. Георги Победоносец.

ВАНЯ ПЕТРОВА

Facebook коментари