Сряда, 18 Септември 2019 г.

По случай 1-ви май възстановиха паметна плоча напомняща за стачка

Вчера в Силистра бе официалното откриване на възстановената по идея на областната организация на КНСБ в Силистра паметна плоча напомняща за организираната през 1893 година в Силистра, първа в страната стачка на шивашките работници, чиито искания са били намаляване на работния ден , както и по-добро заплащане. Плочата, от която през годините са паднали или откъртени букви е на стената на сградата на бившата поща в града. Областният ръководител на КНСБ в Силистра Димитричка Пейкова съобщи, че новата плоча е направена със средства на областните синдикални организации.
Исторически данни сочат, че през1895 година започва отбелязването на Международния ден на труда 1-ви май в Силистра. През 1902 година е основано Общо работническо дружество, а през 1922 година в Силистра се изграждат работнически синдикати и се избира синдикален съвет. По последни данни в синдикалните организации на КНСБ в областта членуват около 5 000 души.
"Решихме като синдикалисти и като хора, които защитават правата на работниците е наша грижа да я възстановим. С финансовата помощ на синдикалните организации успяхме да направим тази плоча. По повод утрешния 1 май – празник на КНСБ, поздравявам всички членове на синдикалните организации и им желая здраве, професионални успехи и никога да не забравят, че правата не са даденост, те се отстояват и се воюва за тях. Така, както са направили хората, пред които днес се прекланяме пред техния подвиг, за това че са успели да защитят своите права" , сподели Димитричка Пейкова.

Facebook коментари