Сряда, 30 Ноември 2022 г.

500 ученика от Силистра искаха с 5 дни по-дълга зимна ваканция (видео)

Няколкостотин ученици от средни учебни заведения в Силистра днес след обед направиха протестно шествие с искане за удължаване на зимната ваканция.
Протестът е организиран чрез "Фейсбук" и лични контакти членовете на създадения инициативен комитет от петима ученици.
Яница Димитрова от природо-математическата гимназия "Св. Климент Охридски" и Десислава Йовчева от СОУ "Никола Вапцаров", които са от инициативния комитет, съобщиха, че за четири дни са събрани 1 127 подписа на ученици , подкрепящи искането за удължаване на ваканцията.
В челната колона на шествието носеха лозунг "Сега вие определяте ваканцията ни, а след време ние – пенсиите ви".
На импровизиран митинг в централната част на Силистра протестиращите ученици скандираха за оставката на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, а от инициативния комитет поставиха срок на министъра за отговор на техните искания до 20 декември.
Учениците не са съгласни учебните занятия след зимната ваканция да започнат на 3 януари, а настояват това да стане поне осем дни по-късно.
Според учениците, ако ваканцията е по-кратка, няма да могат да отдъхнат пълноценно. Те смятат, че удължената ваканция може да бъде компенсирана с дни от пролетния им отдих.
Протестиращите изразиха опасения, че през зимните дни в учебните заведения няма да има добро отопление, макар да не са правили запитвания за състоянието на парните инсталации и осигуреността с горива.
Учениците не са търсили връзки и с образователните институции в Силистра и не са представили пред тях писмено своите искания.
Това бе потвърдено от общинския отдел за образование и от Регионалния инспекторат по образованието в Силистра. Без да коментират причините за протеста, от двете институции обърнаха внимание, че ваканциите се определят от Министерството на образованието, младежта и науката. Съобщено бе, че са осигурени достатъчно горива за отопление, а инсталациите са в добро състояние.
От инициативния комитет съобщиха, че протести ще има и в други градове на страната, а Силистра е първият град, в който се прави такава организация.

Facebook коментари