Неделя, 09 Август 2020 г.

Окончателна присъда за четирима силистренци, влизат в затвора за отвличане

От Окръжен съд-Силистра информират, че е окончателно решението на Върховен касационен съд, с което се оставя в сила решението на Апелативен съд-Варна, с което е потвърдена изцяло осъдителната присъда на Окръжен съд-Силистра срещу Десислав Пенчев, Камен Костов, Кристиан Христов и Петър Гичков.
Престъплението е извършено на 08.11.2015г., когато четиримата осъдени са спрели принудително микробус, от който също принудително са издърпали отвън младежите П. Д. и Х. Х., нанесли им побой и им иззели вещите. Осъдените насилствено вкарали един след друг пострадалите в багажника на лек автомобил, превозили ги така и впоследствие ги изоставили на път извън населено място.
Тези фактически действия са квалифицирани като престъпление –отвличане. Пострадалите са били лишени от възможността сами да определят местонахождението си и са лишени от конституционните си права за свободно придвижване в пространството. Престъплението е извършено по отношение на две лица и от повече от две лица, а за Камен Христов и в условията на опасен рецидив.
Както пред въззивната, така и пред върховната касационна инстанция, четиримата осъдени жалбоподатели са претендирали пълно оправдаване или алтернативно - връщане на делото за ново разглеждане.
Контролиращите съдебни инстанции са приели жалбите им за напълно неоснователни. Наложените наказания са преценени като справедливи, поради което намаляването на размера им би било проява на прекалена снизходителност, несъответстваща на целта на закона.
Водещата роля на Десислав Пенчев при извършване на престъплението и броя на квалифициращите признаци са пречка според проверяващите инстанции за определяне на случая като малозначителен, а оттам и за оправдаването му.
За извършеното престъпление Десислав Пенчев, Камен Костов и Петър Гичков вече изтърпяват наказание лишаване от свобода за срок от пет години, а Кристиан Христов лишаване от свобода за срок от шест години, наложени от първата инстанция.
Осъдените ще следва солидарно да заплатят на пострадалите обезщетение за причинените неимуществени вреди.

Facebook коментари