Петък, 05 Юни 2020 г.

От днес влиза в сила забраната за улов на риба в размножителния период

От 15 април влиза в сила забраната за улов на риба в размножителния период. Сроковете са посочени в Заповед на министъра на земеделието, храните и горите г-н Румен Порожанов и се отнасят до улова на риба в рибностопанските обекти по чл. 3, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА).

С масови проверки инспекторите на ИАРА и тази година ще следят за спазването на забраната и ще преустановяват евентуални нарушения.

От 15 април до 31 май е в сила забраната за улов на пролетно – лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина, а за рибностопанските обекти, намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина, забраната е в сила от 1 май до 15 юни 2019 г.

От 15 април до 15 май 2019 г. включително е забранен уловът на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на река Дунав.

Има водни обекти на територията на страната, в които е разрешен любителският риболов през периода на забраната и те са описани подробно в Заповедта.

"Активната ни борба срещу незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов (ННН) продължава и отново в периодите на забраните за улов ще вложим силите си в стриктен контрол чрез множество проверки. Една от целите ни е категорично да пресечем нарушенията по време на размножителния период на рибите и вярвам, че тази година резултатите ще бъдат още по-добри", категоричен е изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов.

Припомняме, че глобата при нарушение на забраната на риболов в размножителния период е между 1500 и 3000 лв.

Facebook коментари