Неделя, 14 Април 2024 г.

Похода по стъпките на Шейх Бедретин тръгна днес от Силистра

Четиринайсетият поход по стъпките на Шейх Бедретин започна днес от Силистра.
Организатори на похода са културно-просветното дужество "Родно Лудогорие", Министерството на образованието, младежта и науката и общините и музеите в градовете Силистра, Дулово, Исперих и Разград.
През тази година заради недостиг на средства в похода няма да участват ученици, а само музейни работници, учители по история и членове на културно-просветното дружество "Родно Лудогорие".
Участниците за два дни ще преминават по маршрута от Силистра, Дулово, силистренското село Окорш, Исперих, Свещари и Разград.
През 1417 - 1420 година Шейх Бедретин повежда въстание, което започва от Силистра и обхваща днешна Североизточна България, земите до Одрин и Мала Азия. В бунтовната армия на Бедретин се включват българи, турци, гагаузи, евреи. Въстанието е неуспешно. Според различни източници Шейх Бедретин е обесен в Серес.
Първите данни за Бедретин и неговото въстание в нашата историография дават Васил Златарски и Петър Мутафчиев.
Бедретин - син на баща-мюсюлманин и на майка-християнка - е учен, мистик, създател на духовен орден.
Застъпва гледището, че всички религии по света са творение на човека и трябва да се уважават еднакво.
Той смята, че не може да има заслепяващи богатства и бедност, а всички земни блага трябва да се ползват от хората по равно, всичко трябва да бъде общо.
В своите беседи казва, че "свои могат да бъдат само устните на любимата".
Единственият превод на български език на книгата за Шейх Бедретин "Варидат" е на журналиста от Силистра Али Ризов. Във "Варидат" Бедретин изказва мисълта, че образът на Бога е природата, тази природа е дадена като залог на човека и той трябва да я пази и да се грижи за даденото му от Бога.

Facebook коментари