Сряда, 17 Юли 2024 г.

Младежи от щата Оклахома, Тълса посетиха Силистра

На 2 април в Регионална библиотека "Партений Павлович" се проведе журирането на Областния ежегоден конкурс за рисунка, есе и стихотворение "Животът и Възкресението" 2019 г. Той се организира от Фондация "Приятели на България" / Приятели На България Силистра и Регионална библиотека "Партений павлович", град Силистра по случай настъпващия празник Възкресение Христово.
Специалните гости от щата Оклахома, Тълса, бяха сензацията в проведеното журиране. Участие взеха г-жа Даниела Недялкова – директор на Регионална библиотека "Партений Павович" Силистра, г-н Йордан Колев - директор на Художествена галерия Силистра / Художествена Галерия Силистра (Йордан Колев) и художника Димитър Кулев. Американските гости са завършили различни колежи, като някои от тях са възпитаници и на представителния в научното поприще Робърт колеж, който е световноизвестен. Интелектуално ерудираните в областта на академизма гости, с по няколко висши образования, понастоящем работят с младежи по училищата. Така те допринасят за реализацията на младите хора, спазвайки своя дълг и съвременните изисквания в помощ на обществото. Те анализираха и споделиха своите оценки за конкурсните рисунки и определиха своите специални и поощрителни номинации.
Г-жа Даниела Недялкова представи пред гостите два иновативни, обществено значими проекта. Реализираният от Библиотеката "Е-портал на паметта и знанието - маршрути на историческата памет, живото културно наследство и европейските знания" и "EasyGuide – interactive mobile application for promoting the historical and cultural heritage in the region of Calarasi and Silistra" - реализиран от Община Силистра и Музей "Долен Дунав" и представящ богатото културно-историческо наследство в Силистра и Кълъраш.
Г-жа Недялкова промотира библиотечното богатство на Силистренската библиотека и историческо-религиозни факти.
Гостите се запознаха със Силистра, като религиозен възел и Манасиевата хроника, в която се разказва за Силистра като крепост и знака @ - АМИН.
Благопросиялото минало на Силистра с Доростолските 22-ма Великомъченици и Св. Димитра Киевска, светите мощи на св. Дазий Доростолски, които сега са положени в мраморна мощехранителница в Силистренския православен храм "Св. Петър и Павел", донесени в България от Папа Йоан Павел II през 2001 г.
Беше презентиран един от 12-те най-почитани еврейски светец - равин Елиезер Папо, чийто гроб в Силистра (1785-1836 г.), е паметно място за поклонение на ортодоксални евреи от цял свят. Д. Недялкова разказа и за неговата творба "Пеле Йоец" или "Чудесен съветник" от 1809 г., която разглежда с достъпен и дружелюбен език етичните и морални взаимоотношения.
Беше представена и арменската общност в Силистра, чийто храм "Сурп Аствадзадзин", най - старата в България апостолическа арменска църква, построена през 1620 г. Тя разполага с уникално изографисан купол, ценна сбирка от книги на арменски език и старинни предмети.
Мюсюлманската Байракли /Куршумлу/ джамия, издигната в началото XVIІ век в центъра на град Силистра, обявена за паметник на културата. Името "Куршумлу" идва от металните листове, използнани в строителството за покрива на джамията. Интерес за посетителите представляват архитектурата и стенописната украса с флорални мотиви.
Пред американските гости беше презентирана подробно и колекцията на силистренската библиотека от фототипни издания на най-старите български книжовни съкровища. Те се полюбуваха на най-стария съхранен глаголически пергамент - Асеманиевото евангелие от IХ век, удивиха се на разказа за българските равноапостолни светци - братята Кирил и Методий и тяхната азбука, Божествената глаголица, която е единство от 3 символа. Докоснаха се до великолепието на царската книжовна школа от XIV век с Четвероевангелието на цар Иван Александър, което може да се види в Британския музей в Лондон, както и с Манасиевата хроника (XIV век), днес заключена във Ватиканската библиотека, която подробно илюстрира славната история на крепостта Дръстър.
По-късно гостите от Оклахома, САЩ посетиха и Художествената галерия в Силистра.

Facebook коментари