Сряда, 17 Юли 2024 г.

Отмениха забраната за отстрел на дива свиня в Тутраканско(видео)

В репортаж на силистренската журналистката Анелия Петрова и оператора Александър Леви за ТВ "Север" бе разказано за отмяната на забраната на ловът на едър дивеч и груповият отстрел на дива свиня
в Тутраканско. Със заповед от генералния директор на Националната ветеринарно-медицинска служба от този месец в местността "Бобла гора", където бе регистрирано огнище на класическа чума по свинете, се премахва действащата досега забрана за отстрел на диви животни.
Огнището на заболяването класическа чума по дивите прасета бе установено през есента на миналата година. След предприети мерки за ликвидиране на опасния вирус, към момента няма установен нито един положителен резултат. Това е и причината да бъдат отменени досега действащите строги забрани за отстрел на дивеч в района.
Д-р Георги Петров - директор на РВМС - Силистра: "Груповият лов може да се извършва, но в местостта продължава санитарният отстрел, приплодите се ловят в така устроените капани и за това се извършва санитарен отстрел след като животните труповете на животните постъпват в събирателния пункт, който е в Тутракан."
В района остават в сила и ограниченията в предпазните зони, в които са включени 7 населени места, както и активният ветеринарен контрол.
Д-р Георги Петров: "Вземат се проби за изследване на серологични и вирусологични изследване и след пристигане на резултата ловците могат да си вземат дивеча за лична консумация."
Очаква се ограниченията в района напълно да бъдат вдигнати след мисията на европейски експерти. От 9 до 19 октомври рисковата зона ще бъде посетена от представители на ЕК, които трябва да дадат своята окончателна оценка.

Facebook коментари