Четвъртък, 12 Декември 2019 г.

Данъчен семинар за тютюнопроизводителите ще има на 31 март в Силистра

В близките пет дни до края на месеца се очаква Националната агенция за приходите (НАП) да е готова със становище как ще се облагат приходите на тютюнопроизводителите, получени като преходна национална помощ в периода 2013-2017 г.

Преговарят за данъците върху преходната национална помощ

Това съобщи пред Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010 Цветан Филев. Той отрече да е постигнато съгласие между бранша и ръководството на НАП, че стопаните дължат 10% върху получените средства, като ще им бъде дадена възможност да разсрочат плащанията си.

Мотивът на тютюнопроизводителите е, че до 2016 г. включително тези пари са били необлагаеми, а са посочени като облагаеми с промяна в данъчното законодателство през 2017 г.

"В момента разговорите ни са в разгара си. Комуникацията между НАТ-2010 и НАП продължава. Нищо не сме договорили като финално решение. Позицията ни е същата, каквато беше и в началото. Средствата от Преходната национална помощ за тютюн, които сме получавали назад в годините, са необлагаеми. Това ни е позицията и това ще защитаваме. До къде ще стигнем – не знам", обясни Цветан Филев.

Той подчерта, че земеделският министър Румен Порожанов е изпълнил поетия ангажимент да организира среща на представители на бранша с ръководството на НАП. Тя се е състояла на 20 март с участието на министър Порожанов и на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова. На нея обаче не се е стигнало до окончателно решение по казуса.

В същото време е постигнато съгласие регионалните офиси на НАП и браншовите организации да проведат съвместни семинари, на които тютюнопроизводителите да получат отговори на всички данъчни въпроси.

Първата от поредицата срещи ще се състои на 31 март, неделя, от 11:00 часа в конферентната зала на хотел "Данубе" в Силистра. В нея ще участват общинските координатори на НАТ-2010 от Силистра, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Русе. Така на практика ще има представители на бранша от целия Североизточен тютюнопроизводителен регион.

Facebook коментари