Неделя, 26 Май 2024 г.

Насред есента – ПРОЛЕТ е дошла в Дунавския парк в Силистра!*

Силистра. Река Дунав. Архитектурно – археологическият резерват "Дуросторум – Дръстър – Силистра". Римската гробница от IV-ти век. Сградата на Художествената галерия с отсенки от виенски сецесион от края на XIX-я век. Крепостта от Кримската война от преди повече от 150 години. И сред тях, естествената перла на хилядолетната "яка крепост" – 140-годишният "Дунавски парк", делящ славата на еднаквата си възраст с театралното, читалищното и библиотечното дело в Крайдунавска Добруджа. Какво можем да разберем от пръв поглед, взирайки се в 58 цветни фотографски изображения на бъдещия ландшафтен архитект Пролет Йорданова, все едно са серия от репрезентации на цяла една година, намерили място в изложбата "Дунавският парк в Силистра в четири сезона"?
Преди всичко – "Свикнали сме с нейното присъствие" в ежедневието ни. Защото тя е пръска от "Фонтана на деството" ни, утоляващ нашата вечна "Жажда" за съприкосновение с необикновеното "Пролетно ухание", с мига на неповторимата "Есенна тишина", с визуалното ни рандеву с ефирната "Зимна рисунка", винаги прерастваща в загадъчна "Ледена приказка". Която разказваме с упование, когато е пикът на неизразимата с думи "Бяла тишина", нарушавана само от елегантния полет на "Пеликаните", които никога не дочакват припева на страховитата североизточната "Зимна песен". Разнасяна като "Бели сънища" край "Дантеления трон", или като "Есенна разходка" сред "Пастелите на есента" по една тясна "Слънчева пътека" "На път към дунавския залез" сред руините от "Находки от древния град". Няма нищо по-хубаво при всяко възраждане на природата нашият съгражданин и гостът на Силистра да имат своята изненадваща среща с останалия във времето спомен за "Клавдивия легион от теменужки", разцъфнал сред "Зеленото ухание на парка", за да стане акцент в ефира на "Цветовете на алеята", подредени "По европейски образец", почти като "Увертюра към барока".
Вървим напето по "Централната пурпурна алея", "В очакване на раздумките". И се възхищаваме от онова "Изобилие от розово настроение", което внезапно ни изпълва с вдъхновение. Както винаги се случва, когато пред очите ни изгрее един "Неочакван натюрморт", в който се вписват "Кътът на приятелството с американския град Кетъринг" и "Любимото кътче на брега" с четата от рибари, завинаги слети с "Брега на спомените".
В близката далечина изящно стои "Беседката" на гимназиста, загледан в бъдещето вече 100 години и връстник на "Стария дъб" в близост до средновековната базилика, останал незасегнат от превратностите на съдбата. О неговия достолепен ствол зиме и лете опират гърбове предимно хората на "Почтена възраст и с известност", посветени в тайнственото му лечебно вълшебство да раздава енергия за дълголетие. За радост, вече не само те знаят, че "Дръстър е старинен и цветен", включително и когато е само едно "Килимче от охра", по което из "Любимия парк" пълзи онази "Слънчева пътека", която по традиция "На залез винаги е най-красива". И единствено самотната "Ела на приказките" от десетилетия насам е ням свидетел на промените в природата, когато се редуват "Пролетта в многоцветие", възкликът "Над мен е есента", комарено – жаркият пик на температурна "Ефирност" посред лято, тежаща във въздуха като котва на лодка, завързана в стар и пронил дънер, изхвърлен от реката.
И когато всички сме "В очакване на зимния град", за да имаме надежда, че отново ще кажем след 52 седмици и 365 дни: "Пролет е дошла!". Готова да разлисти поредната година "Като списание", току-що излязло от печат, за да ни награди с насладата от безброя от кадри, запечатали метаморфозите на Дунавския парк в Силистра.
Добре дошла на Пролет Йорданова в сънаборника му – Регионална библиотека "Партений Павлович", която скоро също навърши 140 лета. За да се порадваме заедно на нейната идея: да ни представи нашата крайдунавска гордост в нейните различни четири сезона. В които се сменят багрите и подробностите от пейзажа, но винаги остава впечатлението за вечност и красота.

ЙОРДАН ГЕОРГИЕВ
---
* Материалът е по повод откриването на изложбата "Дунавският парк в Силистра в 4 сезона" на силистренката Пролет Йорданова, студентка по ландшафтна архитектура в София, носителка на награди от конкурси по фотография в Силистра, София, Барцелона и Балчик. Пролет е дъщеря на фотографа Жечко Жечков и на Николинка Николова от отдел "Култура" при община Силистра.

Facebook коментари