Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Най-старата българска сводница – 79-годишната баба Стефка се завърна в родния Тутракан

Най-старата и оборотна българска сводница – 79-годишната баба Стефка Йорданова от Тутракан, която през лятото на 2017 година бе арестувана в родния си град и екстрадирана за Белгия, за да бъде съдена като тартор на банда свързана с трафик на хора с цел сексуална експлоатация се е завърнала в крада край Дунава преди месец.
Съседи на Стефка в Тутракан разкриват пред вестник "Уикенд", че старицата се е прибрала в България, след като съдът в Белгия я е осъдил на 4 години затвор, но тамошните магистрати все пак решили да не я въдворяват по постоянно в тюрмата заради преклонната и възраст.
"Сигурно белгийците са я пратили в България в началото на март, защото оттогава я засичаме в града. Сега тя обитава огромна триетажна къща до паметника на Таньо Войвода, която построи в края на 90-те години на миналия век с пари от проституция, одумват в Тутракан най-възрастната сводница в България.
През 2016 година властите в Белгия образуват наказателното производство срещу организирана престъпна група от български граждани за извършени от тях престъпления, свързани с трафик на хора с цел сексуална експлоатация и пране на пари. Установено било, че именно 76-годишната Стефка Йорданова била лидерката.
Тя и семейството пребивавали там от около двайсетина години. Стефка стопанисвала публичен дом в центъра на Брюксел. Около 15 момичета, всички българки, са предлагали там телата си всяка вечер и заплащали 250 евро на тутраканската маман за да ползват къщата й.
През лятото на 2017 година по искане на белгийските власти били претърсвани пет адреса в Силистренско и са били иззети документи, в това число и нотариални актове, вносни бележки, извлечения от банкови сметки, банкови преводи, над 164 000 евро и близо 600 лева, мобилни телефони, лаптоп, канабис и други вещи и предмети, съотносими към предмета на разследване.Разпитани били свидетели и жертви на престъпната схема.
Любопитен факт е, че тутраканци си спомнят, че Стефка е работела до 1989 година в БНБ. След това с цялото си семейство е заминала за Белгия. Има двама синове и една дъщеря. Единият от синовете й е бил инспектор в ДСК, но и той е заминал при майка си.

Информация на вестник "Уикенд"

Facebook коментари