Вторник, 30 Ноември 2021 г.

Дискотеките вече забранени за тийнейджъри. Глобата за изпушена цигара на забранено място е от 200 до 400 лв., а за собственика - до 800 лв.

Депутатите от ГЕРБ забраниха на тийнейджърите (до 18 години) да ходят в дискотеки след 22 часа, дори и с придружител, както им се позволяваше досега. Това стана след драматично и объркано обсъждане на промените в Закона за здравето, които трябва да уредят въпроса с пушенето на обществени места.

До нестандартното решение се стигна, след като мнозинството се оплете в текстовете и прие, че децата нямат право да посещават малки заведения, чиито собственици са решили, че там ще се пуши, както и специалните зали за пушене в по-големите заведения.

Депутатът Четин Казак (ДПС) предложи към тази забрана да се добавят и нощните клубове, барове и дискотеки, в които според приетите предния ден промени ще може да се пуши навсякъде.

ГЕРБ обаче отхвърли предложението и макар и за кратко се стигна до абсурда децата да не могат да влизат в задимени дневни заведения, но да посещават нощните без проблем, стига да са с придружител. В кулоарите Маша Гавраилова, началник в дирекция "Опазване на общественото здраве" към здравното министерство, заяви, че в така приетите разпоредби няма никаква логика.

Когато разбраха, че са направили пореден гаф, от мнозинството решиха спешно да свикат извънредно заседание на здравната комисия за нов опит да решат объркания от самите тях казус.

Председателят на комисията Лъчезар Иванов обяви, че най-късно до две седмици ще бъде приета промяна в Закона за закрила на детето, с която да се забрани посещението на непълнолетни в нощни заведения, където пушенето е разрешено след 22 часа, дори и ако имат придружител.

В този закон е записано, че родителите или настойниците са длъжни да придружават на обществени места след 20 часа дете, което не е навършило 14-годишна възраст, а младежите между 14 и 18 години трябва да са придружавани след 22 часа от "пълнолетно дееспособно лице".

"Така излиза, че децата над 14 години могат да влязат навсякъде, дори и в заведения, в които се пуши", обясни Лъчезар Иванов, илюстрирайки идеята за забраната с примера, че при сегашното положение един 19-годишен младеж може да придружи 15-годишната си приятелка и така тя ще влезе в задимената дискотека безпроблемно.

Малко по-късно обаче, по време на заседанието на здравната комисия, беше гласуван вариант, в който забраната за лица до 18 години да влизат в задимени заведения след 22 часа беше вкарана в Закона за здравето. Този текст ще се гласува днес и в пленарна зала.

Той обаче влиза в противоречие със Закона за закрила на детето, който, в случай че не бъде променен, от своя страна ще позволява на тийнейджърите да посещават нощните заведения, ако са с придружител, без значение дали в тях се пуши.

За собствениците на нощни заведения, които нарушават забраната, е предвидена глоба от 400 до 800 лв., а при повторно нарушение - 1000 лв. Санкцията за пушач в забранените обществени места е от 200 до 400 лв., а за повторно провинение - до 800 лв. Не е ясно как ще се установява "рецидивът", освен ако не бъде създаден регистър на глобените пушачи.

С тези поправки пушенето на обществени места ще бъде обявено за забранено от 1 юни. Почти всички подобни места влязоха в изключенията от правилото с разрешението за пушене в отделени помещения. Това се отнася за мотели, хотели, клубове, ресторанти, кафенета, сладкарници, жп и автогари, летища, и т.н.

Facebook коментари