Вторник, 24 Септември 2019 г.

Изложба на Народно събрание гостува в Силистра, откриването е заедно с честване на 20 години на Областна администрация Силистра

През 2019 година Народно събрание на Република България отбелязва 140 години от Учредителното Събрание, приело Търновската конституция и възстановило България като самостоятелна държава на картата на Европа.

Чествайки тази много важна годишнина, Народното събрание на Република България изразява респекта и подкрепата си за принципите и целите заложени от Учредителното събрание в изграждането на модерна, демократична и правова държава, обявена с приетата на 16 април 1879 г. Търновска конституция.

В тази връзка Народното събрание със съдействието на Държавна агенция "Архиви" подготви представителна изложба (40 експоната, изработени на винил с висока резолюция, с размери 70/100 см, осигурени с алуминиеви холдери), посветена на събитието. В нея са представени исторически и биографична данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност.

Изложбата, която ще гостува в Силистра в рамките на една седмица, ще бъде открита на 26 март от 17 ч. в Художествена галерия Силистра. Тя ще представи моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.

По покана на областния управител Ивелин Статев ръководителката на отдела на ДА "Архиви" в Силистра Юлия Кюшелиева при откриването на изложбата ще представии информация за участието на добруджанци при приемането на Търновската конституция.

Изложбата ще бъде съчетана и с отбелязване на 20-ата година от началото на институцията "Областен управител" в Силистра, чието начало е през 1999 г. За участие са поканени досегашни областни управители, заместник-областни управители, главни секретари, пиари и други служители, както и гости от различни институции - органи за местно самоуправление, правораздавателни органи и др. Очаква се да има гости от НС и от ДА "Архиви" София. Мултимедийно слайд шоу ще покаже на присъстващите кадри за изминалите две десетилетия на институцията – представител на държавната власт в Крайдунавска Добруджа.

Facebook коментари