Сряда, 20 Януари 2021 г.

Главният секретар на МВР: Открихме банковата карта на действащия кмет на Айдемир в престъпната група

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов вдигна завесата около далаверите, които са се въртели в НОИ-Силистра. Ето какво каза той в интервю пред в. "Телеграф":

- Главен комисар Иванов, как засякохте бандата, която източва НОИ с фалшиви документи за миньорски пенсии и в нея участва бащата на певицата Тита?
- Получихме информация при колегите в ОДМВР-Силистра и стартира разработка през 2017 г. Работата е била много интензивна, но имайки предвид общонационалната операция по издаването на фалшиви ТЕЛК-ове, малко се забави. Самите участници в групата бяха изпитали известно притеснение. След това беше уведомена ГДНП, а на база на направения анализ се включи и ГДБОП. Докладвахме на Специализираната прокуратура и резултатите са налице.

- Имало е парола "Силно мой човек – Пенчев". Кой я е измислил?
- Не мога да кажа, но е поставяна под давлението на директора на НОИ-Силистра Милен Пенчев. Тя означава, че преписките не бива да се подлагат на допълнителна проверка и трябва бързо да се придвижат за отпускане на пенсия.

- Каква е била по-конкретно ролята на Милен Пенчев в схемата?
- Той е контролирал движението на преписките и отпускането на пенсиите. Той като ръководител на НОИ-Силистра е осъществявал контрол и е възлагал на свои служители да придвижват преписките, контролирал е цялото движение на документите. Осъществявал е своята дейност като е получавал лични данни на подлежащи за пенсиониране хора чрез посредник, извършвал е консултации със служители относно нанесените данни в документите. След това е възпрепятствал извършването на проверки в пенсионните производства като е индикирал въпросните преписки с паролата СМЧ-Пенчев. Проверяваме и данни дали е заплашвал свои служители да не правят проверки по пенсионните досиета.

- Стана ли ясно колко човека са взели пенсии с фалшиви документи?
- Проверява се тази информация, има доста свидетели, които са разпитани. Мога обаче да ви кажа, че от тази схема са се възползвали доста хора на различни позиции. Има информация например и за действащия кмет на Айдемир, че се е възползвал от такава неправомерна пенсия. Банковата му карта е намерена при процесуално-следствените действия. Има и бивши кметове, общински съветници.

- Други участници в групата са майка, баща и син. Какво са правили те?
- Те са намирали желаещи за отпускане на пенсии и са изготвяли неистинските документи. Намирали са ги чрез познати, чрез хора, които вече са се възползвали от тази схема. По принцип и тримата живеят в София, но имат жилища в Силистра, на които са били регистрирани въпросните кандидати за пенсиите, за да може преписките да се гледат в местния НОИ. Бащата например през 2012 г. е бил осъждан за измама. Тогава е въвеждал в заблуждение хора, че ще им осигури пенсии, прибирал е парите, но не е вършил работа. Друг от членовете на бандата пък е съден за присвояване на средства в особено големи размери.

- Стана ясно, че рушвета е била 10 000 лв. Някакви други суми били ли са искани?
- Данните, които имаме, показват, че това е била тарифата. Пари не са се давали предварително, а след като е отпускана пенсията. Били са прибирани банковите карти до изплащането й. Участниците са теглили преведените пенсии с пълномощни, след това са връщали картите.

- Казахте, че Пенчев е действал чрез посредник. Къде са се виждали, къде са договаряли схемите?
- В Силистра, и в София. Напълно е възможно схемата да е действала и преди 2017 г., затова вероятно ще се върнем още назад в проверките.

Facebook коментари