Вторник, 21 Март 2023 г.

44-ят празник на кукерите и маските се проведе в силистренското село Айдемир

44-ят празник на кукерите и маските се проведе в силистренското село Айдемир. Организатори на празника, който е в рамките на областния културен календар, са Силистренската община, кметството в Айдемир и народното читалище "Родолюбие - 2006" в селото. Участваха 7 кукерски групи от 5 селища в Силистренско с повече от 200 души.
В историята си празникът е бил отлаган само веднъж - през 2010 г. - заради лошо време, припомнят организаторите.
На 30 март и в силистренското село Калипетрово ще се проведе Четиринайсетият национален фестивал на кукерите. Организатори са Силистренската община, кметството и народното читалище "Пробуда - 1940" в Калипетрово.
Според силистренската етнографка Донка Съботинова в Крайдунавска Добруджа обичаят е пренесен от заселници от Одринска Тракия през 19 век. Изпълнявал се е от мъже и винаги се е свързвал с надеждата за по-добро. По-късно в групите започват да участват и жени.
Историци посочват като пръв писмен източник, който е свидетелство за обичай с маскирани хора на територията на българските земи, житието на християнина-мъченик Св. Дасий Доростолски, живял в Доростол/Силистра/. Описанието се отнася за Силистренския край.

Facebook коментари