Сряда, 08 Април 2020 г.

Милен Пенчев: Подавал съм сигнали за нередности в НОИ-Силистра

Директорът на териториалното поделение на НОИ-Силистра Милен Пенчев е подавал сигнали в прокуратурата за нередности при издаването на документи за по-ранно пенсиониране на определени хора. Това заяви самият той пред съда. В съдебната зала присъстваха съпругата на Пенчев и сестрата на певицата Тита, но не и самата поп звезда.

По думите му на директора това се е случило още през септември миналата годината, допълвайки, че когато премиерът Бойко Борисов е наредил да започнат проверки за издаването на фалшиви ТЕЛК-ови и пенсионни решения, разследващите са установили, че най-много нарушения има в Силистра.

Пенчев обясни, че още тогава е започнала проверка дали действително има нарушения. Той обясни, че още тогава е казал на разследващите, че според него има подобни нарушения и има притеснения за поне 10-15 случая.

Бащата на Тита твърди, че при него е отишла оперативен работник към Икономическа полиция - Силистра Галина Великова и го е помолила за съдействие, каквото той и е оказал. Именно Великова е един от основните свидетели по делото в момента.

Според директорът на териториалното поделение на НОИ-Силистра той е съдействал изцяло на полицията и дори е подавал сигнали за нарушения.

В неделя спецсъдът трябва да реши дали да остави за постоянно в ареста трима от шестимата обвинени за казуса с източването на НОИ - Силистра.

Прокуратурата поиска налагане на най-тежка мярка за неотклонение "задържане под стража" на директор на териториалното поделение на НОИ Милен Пенчев, началник сектор отпускане на пенсии Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров. Спрямо останалите участници в престъпната група Евгения Мутафчиева и синът и съпругата на Тодоров Цветанка и Тодор съдът не поиска да останат за постоянно в ареста, тъй като прокуратурата смята, че няма риск да се укрият и да извършат друго престъпление.

В началото на заседанието защитата на Пенчев поиска делото да бъде гледано при закрити врата, а като аргумент даде появилата се в медиите информация за това, че е баща на популярната тийн певица Тита. Прокуратурата подкрепи искането, но според съда няма основание за това делото да не бъде публично, тъй като то е с голямо обществено знамение.

Досъдебното производство е за организирана престъпна група занимаваща се с източването на бюджета на НОИ и действала не само на територията на Силистра, но и на София.

Според обвинението престъпната групата е действала от 2017 г. досега. За две години от схемата са се възползвали над 20 души, сред които са и бивши кметове и общински съветници. Неправомерно пенсионираните са представяни като бивши миньори, за да могат да получат пенсия от над 600 лева. За услугата пенсионерите заплащали 10 000 лева разсрочено.

Facebook коментари