Сряда, 15 Юли 2020 г.

Схемата в Силистра: СМЧ - Пенчев. Силно мой човек - Пенчев

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на шестима души от НОИ-Силистра, начело с директора Милен Пенчев, за участие в организирана престъпна група за източването на НОИ чрез фалшиви пенсии.

Групата е действала от 2017 г., като са уреждани пенсии чрез неистински осигурителен стаж за професии, включително от първа категория труд.

Говорителят на специализираната прокуратура Сийка Милева поясни, че "услугата" се заплащала от самата стойност на отпуснатите пенсии, като членовете на групата разполагали с дебитните карти на пенсионерите.

Пострадалите са подписвали и пълномощни, с които участниците в схемата лично посещавали пощенските клонове, от които са теглили самите пенсии.

Директорът на НОИ-Силистра е диктувал по телефона на началника на отдел "Пенсии" лични данни на мнимите пенсионери.

С абревиатурата СМЧ-Пенчев или "Силно мой човек - Пенчев" служителите знаели, че това са близки до директора хора. По този начин самите пенсионни досиета се изготвяли по-бързо и безпроблемно. Не са извършвани нужните проверки.

По време на разследването са претърсени 14 адреса и са иззети банкови карти, извлечения и ТЕЛК-ови решения. Има данни за 20 души, които са се възползвали от услугата. Сред тях има кметове, зам.-кметове, общински съветници, а и хора без никакъв трудов стаж.

Освен директорът на НОИ-Силистра Милен Пенчев, обвинения получават началникът на отдел "Пенсии" в града, бивш служител на НОИ-София и тричленно семейство - баща, майка и син.

Facebook коментари