Четвъртък, 06 Август 2020 г.

Ще издирват неимунизирани деца в област Силистра

91% от 13-месечните бебета в Силистренска област са имунизирани с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Това показва справка на Регионалната здравна инспекция за миналата година. При 12-годишните деца обхватът е 87 на сто. Според специалистите, данните са незадоволителни, тъй като процентът трябва да е около и над 95.

Заради взрива на морбили в други райони на страната е необходимо личните лекари да издирят неимунизираните и незабавно да ги ваксинират, уточняват от РЗИ. Въвеждат се и мерки за овладяване на заболяването в лечебните заведения. Когато член на семейството се завърне от страна, в която има епидемия от морбили, не трябва да осъществява контакт с деца под 13-месечна възраст поне в първата седмица от своето завръщане, съветват специалистите.

Справка от Регионалната здравна инспекция в Силистра показва, че през последните 30 години в Силистренска област са регистрирани два епидемични периода. Първият е през 1992 – 1993 година, а вторият през 2009 – 2010 година, като тогава болните са били предимно деца с нередовен имунизационен статус от ромската общност.

Facebook коментари