Понеделник, 24 Февруари 2020 г.

От 1 ноември до 1 март ще шофираме отново с включени фарове през деня

На 1 ноември в страната започва традиционната полицейска акция "Светлина",информираха от ОДП-Силистра. От тази дата до 1 март водачите трябва да шофират автомобилите си с включени фарове на къси светлини и през светлата част на денонощието. Поредната превантивна инициатива на Пътната полиция цели ограничаване на предпоставките за тежки автомобилни катастрофи през есенно-зимния сезон с рисковите групи участници в движението – пешеходците, водачите с малък опит и управляващите неподготвени за сезона и с неизправни осветителни системи автомобили. Акцията ще протече от 1 до 21 ноември, но проверки ще се извършват през целия зимен период.
Намалената видимост през настъпващия есенно-зимен сезон, липсващото или недостатъчно улично осветление при запазена висока интензивност на движението допринасят за нарастване на аварийността по пътищата. През този сезон се увеличават злополуките поради неизправни и нерегулирани фарове, особено в съчетание на неправилно движение на пешеходци в тъмните часове на денонощието.
Затова пътните полицаи започват засилени проверки за технически неизправности по моторните-превозни средства, създаващи предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Те ще проверяват осветителните системи на автомобилите и сигнализацията на пътните превозни средства, включително велосипеди и каруци, състоянието на гумите и устройствата за измиване на предното стъкло. Ще продължи и активният контрол за сключена застраховка "Гражданска отговорност".
В рамките на акция "Светлина" съвместно с представители на общинските администрации и на пътните управления ще се извърши оглед на уличното осветление, повредите на пътните платна, вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка. За отстраняване на нередностите ще бъдат изготвени предписания. Предвидено е също извършване на прегледи на светлинната и светлоотразителната сигнализация на превозните средства с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника.
И тази година участие в акция "Светлина" ще вземе техническият център на СБА в Силистра. Там ще се извършва безплатно регулиране на фаровете и подмяна на изгорели крушки в удобно за водачите време. В СБА ще бъдат на разположение безплатни листовки за есенно-зимната експлоатация на автомобилите.
По време миналогодишната акция "Светлина" в Силистренска област са проверени 1398 МПС - 1124 леки и 274 товарни. Констатирани са 106 неизправности по осветителните системи и сигнализацията на проверените пътни превозни средства, 27 автомобила са били с износени гуми, а 2 с неизправни устройства за измиване на предното стъкло. Установени са и 321 други нарушения. Съставени са 157 акта и 116 фиша, а 1 автомобил е спрян от движение заради техническа неизправност.
От Пътна полиция напомнят, че за неизправни светлини законът предвижда глоба от 20 до 150 лева и отнемане на 5 контролни точки, а за управление на МПС с износени или повредени гуми паричната санкция е 50 лева и отнемане на 6 контролни точки. От 50 до 150 лева е глобата за водач, който управлява автомобил с неработещи стъклочистачки по време на дъжд или снеговалеж, а за необозначени със светлоотразители каруци и малогабаритна техника законът предвижда 50 лева глоба.
През целия есенно-зимен сезон – от 1 ноември до 1 март, водачите трябва да шофират автомобилите си с включени фарове на къси светлини и през светлата част на денонощието.

Facebook коментари